DünyaGüncelKırsalTarımTeknoloji

Finlandiya’nın Yeşiller Partisi artık tarımda genetik mühendisliği tekniğini destekleme kararı aldı

Dönüm noktası niteliğindeki bir değişimde, Finlandiya Yeşiller Partisi, parti konseyinin geçen hafta sonu yaptığı toplantıda tarımda genetik mühendisliği konusunda oybirliğiyle olumlu bir tutum benimsedi. Şimdiye kadar, dünyadaki Yeşiller partileri, bilimsel fikir birliği halk sağlığı veya çevre üzerinde olumsuz bir etki göstermese bile, gdo’ların kullanımını ve gelişmesini önlemek için siyasi güçlerini kullandılar.

Finlandiya’da, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının neden olduğu hızla değişen koşullar nedeniyle partinin dört yaşındaki tarımsal pozisyon belgesinin güncellenmesi gerekiyordu. Artan yakıt fiyatları ve Rusya’dan ithal edilen gübrelere bağımlılık, gıda güvenliğinin ve kendi kendine yeterliliğin önemini vurguladı.

Güncellenmiş tarımsal pozisyon belgesi şimdi Yeşillerin ‘sürdürülebilir kalkınmaya uyumlu bitki yetiştirme yöntemlerini desteklediğini’belirtiyor. Bunlar, bitkinin genlerinin daha kesin bir şekilde düzenlenmesini sağlayan CRISPR gibi yeni genomik teknikleri (NGT’LER) içerir. Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, pestisit kullanımını azaltabilecek ve besin değeri katabilecek ve aynı zamanda onları iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirebilecek mahsul çeşitleri geliştiriyorlar. Bu özellikle Küresel Güney’deki çiftçiler ve tüketiciler için umut vericidir.

Fin Yeşilleri, bu yeni yöntemlerin Avrupa düzenlemesinin geleneksel ıslah yöntemlerinin düzenlenmesine benzer olmasını istiyor. Bilimsel fikir birliğine dayanarak, mahsullerin NGT’LERLE yetiştirilmesi durumunda artan risk beklenmemektedir. Mevcut düzenleme, herhangi bir GM ürününü sıkı bir düzenleyici şemaya tabi tutarak, yenilikçiliği ve rekabeti engelleyen yüksek maliyetlere yol açmaktadır.

Bu pozisyonu güncelleme girişimi Yeşil Gençlerden geldi. RePlanet hareketi destekler. Sürdürülebilirlik ancak politikacılar bilimi dinler ve kanıta dayalı düzenlemeler yaparsa mümkündür. Almanya’daki üye kuruluşumuz Öko-Progressives Netzwerk, genç araştırmacılara ses ve kanıta dayalı sürdürülebilirliği savunma şansı vermeyi amaçlayan #GiveGenesAChance kampanyasını başlattı. söyledi. ’ CRISPR’Yİ kullanarak, ‘dedi Haavisto, ‘ Bitkinin genomunu çok kontrollü ve hedefli bir şekilde değiştirebiliriz.’

RePlanet hareketi destekler. Sürdürülebilirlik ancak politikacılar bilimi dinler ve kanıta dayalı düzenlemeler yaparsa mümkündür. Almanya’daki üye kuruluşumuz Öko-Progressives Netzwerk, genç araştırmacılara ses ve kanıta dayalı sürdürülebilirliği savunma şansı vermeyi amaçlayan #GiveGenesAChance kampanyasını başlattı.

Bu yılın başlarında, Finlandiya Yeşillerinin iklim değişikliğiyle mücadele açısından nükleer enerji konusundaki konumunda kökten değiştiğini görmekten heyecan duyduk.