Beton rantı İzmir satsuma mandalinasını tehdit ediyor
Betondaki yüksek rant, dünyaca ünlü İzmir Satsuma mandalinasını da tehdit etmeye başladı. Mandalina bahçelerini söküp yerine bina dikenlerin elde ettiği yüksek kazanç üretimi tehdit ediyor.
Mandalina bahçelerini söküp yerine bina dikenlerin elde ettiği yüksek kazanç yüzünden ‘turuncu altın’ mandalina üretiminin azalması, üretimden uzaklaşan çiftçilerin ise işsizler ordusuna katılmasından endişe ediliyor.
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, İzmir Satsuma mandalinası için tıpkı zeytinde olduğu gibi koruma kanunu çıkarılması gerektiğini söyledi.
TURUNCU ALTIN ŞENLİĞİ
Seferihisar Mandalina Şenliği’nin 22’ncisi kortej yürüyüşü ve ilginç görsellerle kutlandı.
Mandalina Şenliği kapsamında; Mandalina Kral ve Kraliçeleri ile en iyi mandalina üreticisi, en iyi mandalinalı yemeği ve tatlısı, mandalinadan hediyelik eşya yarışmaları düzenlendi.
Festivalde konuşan Başkan İsmail Yetişkin, beton rantına dikkat çekerken, turuncu altın olarak nitelenen mandalinanın üretimine hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini söyledi.
Yetişkin, “Bir ürün 70 yıldır tek başına koca bir ilçeyi kalkındırıyor. Seferihisar mandalinası 2013 yılında coğrafi işaret alarak tescillendi. Coğrafi işaret mandalinayı turizm faaliyetlerinde daha etkili kullanmamız için bir fırsat. Ancak mandalina bahçelerimiz tehlikede. Mandalina ağaçlarının da tıpkı zeytin ağaçları gibi koruma kanunu çıkarılarak özel korumaya alınması gerekir. Aksi halde altın değerindeki mandalinamızın beton rantına kurban gitmesinden endişe ediyoruz. Biz belediye olarak elimizden geldiği kadar mandalina bahçelerimizi korumaya çalışıyoruz. Ancak bu yetmez. Kanunlarla bu büyük değer korumaya alınmalı” dedi.
‘BİLİNÇSİZCE KESİLİYOR’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Türkiye’de tarım politikası olmadığı için mandalina bahçelerinin bilinçsizce kesildiğini, iktidarın değişmesi halinde mandalinanın ekonomideki yerinin artacağını söyledi.
1953 yılında 600 adet satsuma ağacı dikimiyle başlayan mandalina tarımı Seferihisar’ın en önemli gelir ve ihracat kaynağı oldu.
60 TON REKOLTE BEKLENİYOR
İzmir’in Seferihisar ve Ürkmez bölgesinde yaklaşık 16 bin dekar dikili mandalina ağacı bulunuyor. Ağaç başına 80 ila 120 kilo arası verim elde ediliyor. 2022’de bölgenin rekolte ortalamasının 60 bin ton olması bekleniyor.
Mandalinanın bahçede toptan kilo fiyatı Ürkmez’de ortalama 5-6 TL, Seferihisar’da ise 4-5 TL arasında değişiyor.
Sözcü