GıdaGüncelSağlık

Yeşil çay bağırsaklara iyi geliyor! İşte bilimsel nedeni!

Yapılan bir çalışma yeşil çayın metabolik sendrom risklerini en aza indirme potansiyeli olduğunu gösteriyor.

Bir dizi kalp hastalığı risk faktörüne sahip bireyler üzerinde yapılan son araştırmalara göre, dört hafta boyunca yeşil çay özü tüketmek, kan şekeri düzeylerini düşürebilir ve bağırsak iltihabı ile “sızdıran bağırsakları” azaltarak bağırsak sağlığını iyileştirebilir.

Araştırmacılar bu çalışmanın, yeşil çayın antienflamatuar özelliklerinin, her yıl milyonlarca insanı etkileyen bir hastalık olan metabolik sendromla ilişkili sağlık risklerine karşı koruyucu bir etkisi olup olmadığını inceleyen ilk çalışma olduğunu söylüyor.

Prof Dr. Richard Bruno, “Daha fazla yeşil çay tüketiminin iyi kolesterol, glikoz ve trigliserit seviyeleri ile ilişkili olduğuna dair çok fazla kanıt var, ancak bağırsaktaki faydalarını bu sağlık faktörleriyle ilişkilendiren hiçbir çalışma yok” diyor.

Yaklaşık 40 kişiyi kapsayan klinik araştırma, yeşil çay takviyesi alan farelerde daha iyi bağırsak sağlığının, obezitenin azalması ve daha az sağlık riski ile bağlantılı olduğunu ortaya koyan 2019 çalışmasının bir devamıydı.

Beklenmedik bir şekilde yapılan yeni çalışma, yeşil çay özünün sağlıklı bireylerde bağırsak iltihabını ve geçirgenliğini, ayrıca kan şekerini veya glikozu azalttığını buldu.

Yeşil çay dengeyi yararlı bakteriler lehine çeviriyor!

Artan bağırsak geçirgenliği veya sızdıran bağırsak, bağırsak bakterilerinin ve bununla ilgili toksik bileşiklerin kan dolaşımına girmesini sağlayarak düşük dereceli kronik iltihabı uyarır.

Bruno, “Bağırsak kaynaklı ürünlerin emiliminin, tüm kardiyometabolik bozuklukların merkezinde yer alan obezite ve insülin direnci için başlatıcı bir faktör olduğu düşünülüyor” diyor. “Bağırsak bütünlüğünü iyileştirebilir ve sızdıran bağırsağı azaltabilirsek, düşünce sadece kardiyometabolik bozuklukları başlatan düşük dereceli iltihabı hafifletmekle kalmayıp potansiyel olarak onları tersine çevirebileceğiz.” diye ekliyor.

Yeşil çayın bağırsak bakterileri arasındaki dengeyi iyi bakteriler lehine çevirdiği ispatlanmış durumda dolayısıyla yeşil çay tükettiğimizde yararlı bakterilerin sayıları artacak ve bağırsak epitel hücreleri arasındaki bağlar kuvvetlenecek. Bu da beraberinde daha sağlıklı bağırsağı getirecek.

Kaynak: www.gidahatti.com