Sorting by

×
DestekEkonomiGüncelKırsalTarım

Tarımda gelir sigortası yaygınlaşacak

Bloomberg HT yayına katılan Tarsim Genel Müdürü Serpil Günal, tarım sigortalarında büyük bir farkındalık yaşadığını belirterek, geçen yıl üç bölgede, bu yıl Konya’nın tamamında buğday ürünü için uygulanan gelir sigortasının seneye ülke geneline yaygınlaştırılacağını söyledi.

Çiftçilerin, tarım sigortalarına karşı önemli bir farkındalığı olduğunu söyleyen Tarsim Genel Müdürü Serpil Günal, yelpazeyi genişletmek üzere çalışmalar yapıldığını belirterek, “Poliçelerde ciddi artışlar yaşanıyor. Geçen yıl pilot uygulama olarak buğday ürünü için gelir sigortası başlattık. Bu yıl Konya’nın tamamında uyguladığımız sigorta, seneye tüm ülke genelinde uygulanacak” diye konuştu.

Bloomberg HT’de yayınlanan Sigorta Gündemi programına katılan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (Tarsim) Genel Müdürü Serpil Günal, tarım sigortaları alanında sevindirici gelişmeler yaşandığını dile getirdi.

Poliçe sayısının 9 ayda 2 milyonu aştığına dikkat çeken Günal, geçen yıl sigortalı olan toplam varlıkların 83 milyar liradan bu yıl Eylül sonu itibariyle 177 milyar liraya ulaştığını aktardı.

Günal, “Sigortalı varlık oranında yüzde 112’lik bir artış görülüor. Sigortalanan işletme sayısında da artış söz konusu. Geçen yıl 500 bin olan işletme sayısı 606 bine çıkmış durumda. Toplam prim öretimleri 3,3 milyar liradan 5,4 milyar liraya çıktı” diye konuştu.

“Kuraklıkta poliçe sayısı katlandı”

Çiftçilerin son yıllarda daha bilinçli olduğunu dile getiren Günal tarımın küresel iklim değişiklerinin yakından etkilediği bir kesim burası. Bu nedenle gelişme rakamlara da yansıdığını, 3 milyon dekar alanın kuraklığa karşı sigortalandığını aktardı. Günal, toplam hasarlı alana bakıldığında yurt dışında ya da Avrupa’da kadar büyük hasarlar yaşanmamasına karşın, sigorta bedellerindeki artış nedeniyle ödenen hasar miktarının arttığını dile getirdi.
Devlet desteğinin önemli olduğunu, Türkiye’nin devlet desteği ile işleyen dört sistemden biri olduğunu dile getiren Günal, seneye de gelir sigortasının ülke geneline yayınlaştırılacağı bilgisini verdi.

BES’te büyüme hız kesmiyor
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) 23 Eylül 2022 verilerine göre katılımcı sayısının 7 milyon 611 bin olduğu BES’te toplam fon büyüklüğü ise 321,8 milyar lira oldu. Katılımcı sayısının 6 milyon 583 bin olduğu OKS’de ise fon büyüklüğü 26 milyar liraya ulaştı. Katılımcı sayısı OKS dahil toplamda 14.2 milyona yükselirken, sistemdeki toplam fon büyüklüğü de Devlet Katkısı dahil olmak üzere 350 milyar TL’ye dayandı.

Siber saldırı riski yüksek
Programda kısa kısa değinilen noktalar arasında yer alan bilgiler ise şöyle:

Türkiye’de Ray Sigorta’nın da sahibi olduğu Avusturyalı Vienna Insurance Group tarafından satın alınan Aegon Hayat ve Emeklilik’in adı Viennalife Emeklilik ve Hayat A.Ş. olarak değişti.

Garanti BBVA Emeklilik, 30. yılını kutluyor. Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, “BES’te her yıl hızla artan fon büyüklüğünün finansal sisteme uzun vadede daha önemli etkisi olacak. BES birçok amaç için kullanılabilen, rüştünü ispat etmiş, güvenilir bir sistem” dedi.

Fitch Ratings yüksek enflasyonun ve artan faiz oranlarının son tahminlerin ötesinden kalmaya devam etmesinin dünya genelindeki sigorta sektörlerinin görünümlerinin kötüleştirilebileceği uyarısı yaptı.

Chubb’dan yeni bir rapor, genç nesillerin, sigorta brokeri ve acentelerden daha fazla tavsiye almaya meyilli olduğunu öne sürüyor. Chubb’a göre, Z kuşağının yüzde 46’sı ve Y kuşağının yüzde 43’ü acenteler veya brokerlerden sigortayla ilgili konularda kendilerine tavsiye vermesini istiyor.

Moody’s dünya genelinde izlediği 71 sektörün 80 trilyon dolarlık borcunun dörtte birinden fazlası yaklaşık yüzde 28’inin yani 22 trilyon dolarlık kısmının siber saldırı riskine “yüksek” veya “çok yüksek” maruz kaldığını, hastaneler ve kamu hizmetleri sektörlerinin ise en büyük risk altında olan sektörler olduğunu belirtti.