Sorting by

×
EkonomiGıdaGüncelKırsalTarım

14. Uluslararası Turunçgil Kongresine Doğru!

14. Uluslararası Turunçgil Kongresi 6-11 Kasım 2022’de Mersin’de gerçekleştirilecek. Yaklaşık 60 ülkeden 2 bin 500’e yakın katılımcının beklendiği kongrenin paydaşlarından biri de Çukurova Üniversitesi… Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz’a iade-i ziyarette bulunarak, kongre hazırlıkları konusunda bilgi aldı.

Geçen yıl yapılması planlanan ancak coronavirus pandemisi nedeniyle bu yıla ertelenen Uluslararası Turunçgil Kongresi’nde bildiriler, sunumlar, teknik ve turistik geziler, sosyal etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca kongre bitiminde Mersin Narenciye Festivali gerçekleştirilecek. Kongre kapsamında Turunçgil Expo yapılması da planlanıyor.

Kongreye 60 Ülkeden 2 Bin 500’e Yakın Katılımcı Bekleniyor

Kongrenin paydaşları arasında yer alan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz’a iade-i ziyarette bulundu. Rektör Prof. Dr. Tuncel’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neslihan Boyan da eşlik ederken, ziyarette Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Üyeleri ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya ile Mehmet Ateş de bulundu.

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kaçmaz, ilki 1968 yılında Amerika’da gerçekleştirilen Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin bu tarihten itibaren her 4 yılda bir turunçgil üreticisi ülkelerin katılımı ile dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleştirildiğini belirterek kongre süreci hakkında Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’e bilgi verdi.

Prof. Dr. Tuncel: “Çukurova Bölgesi ve Adana Önemli Bir Turunçgil Üretim Merkezi”

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin, Türkiye’nin önemli turunçgil merkezlerinden olan Çukurova Bölgesi’nin bu potansiyelinin tüm dünyaya tanıtılmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, Çukurova Üniversitesi olarak Türkiye’de ilk kez düzenlenecek olan kongrenin paydaşı olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Çukurova Üniversitesi olarak sanayide olduğu gibi üniversite-tarım işbirliğine de büyük önem verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Tuncel, Çukurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 150 tür narenciyeyi bünyesinde barındırarak yerli gen kaynaklarını narenciye koleksiyonu bahçesiyle korunduğunu söyledi.

Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan ziyarette Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kaçmaz Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neslihan Boyan’a rozet takarak anı pulu hediye etti. Ziyaret anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu