Sorting by

×
DestekEkonomiGüncelKırsalTarımTeknoloji

ÇKS’de e-devlet ile çiftçi Ziraat Odalarının tahakkümünden kurtulacak! TZOB Başkanı uygulama öncesi Kirişçi ile görüştü!

Tarım ve Orman Bakanlığı dijitalleşme anlamında ÇKS’deki bürokratik işlemlerin kaldırılması için önemli bir adım atarken, söz konusu çalışmadan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın rahatsızlık duyduğu ve bu rahatsızlığını da geçtiğimiz hafta yaptığı ziyarette Bakan Kirişçi’ye aktardığı ortaya çıktı. Kirişçi’nin TZOB’un itirazlarını yerinde bulmadığı kaydedilirken, 1 Ekim’den itibaren çiftçi artık her yıl çiftçilik belgesi için TZOB’a para ödemek zorunda kalmayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarımda dijitalleşme konusunda önemli bir adım atarken, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’de bürokratik işlemleri en aza indirecek uygulamayı 1 Ekim’de hayata geçirecek. Tarım İlçe Müdürlüklerine gitmeden ÇKS başvuruları 1 Ekim’den itibaren e-devlet üzerinden yapılabilecek. Sistemde yapılan en önemli değişiklik ürün beyan formunda yer alan muhtar ve 2 azanın imza uygulamasına son verilirken, bir diğer önemli adım da çiftçi artık her yıl ziraat odalarına giderek çiftçilik belgesi alma zorunluluğundan kurtarılmış oldu. Çiftçi bundan böyle ürün değişikliği olmadığı takdirde her yıl ziraat odalarından çiftçi belgesi almak zorunda kalmayacak.

ÇİFÇTİ ZİRAAT ODALARIN TAHAKKÜMÜNDEN KURTARILMIŞ OLDU

Tarım ve Orman Bakanlığının ÇKS konusunda attığı adım çiftçi tarafında olumlu karşılanırken, çiftçi ziraat odalarının tahakkümünden de kurtarılmış oldu. Çiftçilik belgesi adı altında her yıl çiftçiden milyonlarca para alınırken, yeni sistemde çiftçiden artık her yıl çiftçilik belgesi adı altında para alınamayacak.

Çiftçi sadece ürün değişikliğinde ziraat odasına gidecek fakat burada geçmiş yılların birikmiş çiftçi belgesi ücretinin alınıp alınmayacağı ise şimdilik tam bir muamma.

ŞEMSİ BAYRAKTAR RAHATSIZLIĞINI BAKANA İLETTİ!

Diğer taraftan, ÇKS başvurularının her yıl çiftçilik belgesi almadan e-devlet üzerinden yapılmasıyla ilgili çalışmadan TZOB Başkanı Bayraktar’ın rahatsızlık duyduğu ve geçtiğimiz hafta yaptığı ziyarette bu rahatsızlığını Bakan Kirişçi’ye aktardığı ortaya çıktı. Bakan Kirişçi’nin ÇKS’de hayata geçirecekleri yeni uygulamayı, TZOB Başkanı Bayartar’ın ziyaretinden bir gün sonra kamuoyuna açıklaması ise dikkat çekmişti.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, twitter hesabından 14 Eylül’de Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’ye yaptığı ziyaretle ilgili paylaşım yaparken, Kirişçi, ÇKS başvurularında 1 Ekim’den itibaren başlatacakları uygulamayı 15 Eylül’de Adana’da açıklamıştı. Kirişçi’nin açıklaması hemen TZOB Başkanı Bayraktar’ın ziyaretinin ardından gelmesi dikkat çekerken, Kirişçi’nin TZOB Başkanı Bayraktar’ın ziyareti ile ilgili kendi twitter hesabından bir paylaşımda bulunmaması da gözlerden kaçmamıştı.

Süt üreticisinden Tarım Bakanına ‘öbür dünya’ tepkisi! Üretenin kul hakkının hesabını nasıl verecek?
Süt üreticisinden Tarım Bakanına ‘öbür dünya’ tepkisi! Üretenin kul hakkının hesabını nasıl verecek?
FAİK TOY: ÇİFTÇİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, ÇKS’de atılan adımın hem çiftçi hem de Tarım İl/ilçelerdeki bürokratik işlemlerin en aza indirilmesi konusunda önemli bir adım olduğunu belirterek, ÇKS belgesi için de her yıl e-devlet üzerinden de müracaat yapılmasına gerek olmadığını ifade etti. Çiftçiye tanımlanacak bir Çiftçilik Kimlik kartı ile çiftçinin ÇKS ile ilgili bütün işlemlerini bu kart üzerinden yapması gerektiğini ifade eden Toy, ÇKS için her yıl müracaat şartının da kaldırılması durumunda Tarım İl/ilçe müdürlüklerindeki ziraat mühendislerin evrak işlerinden kurtarılacağı için sahaya ineceğini ve çiftçiye önemli bir destek vereceğini bildirdi.

ÇKS başvurularının e-devlet üzerinden yapılamasıyla ilgili kendisinin de ısrarla bunu savunduğunu ve geçmişte de bu konuyu sürekli gündeme getirdiğini hatırlatan Toy, “Bugüne kadar bazı adımlar atılmış ancak hayata geçirilememişti” dedi.