DestekEkonomiGüncelKırsalTarım

Bakan Kirişci, desteklerde artış müjdesi verdi

Buzağı desteğinin 370 liradan 500 liraya yükseltileceğini, suni tohumlamadan doğan buzağılara ilave 200 lira ödeneceğini bildiren Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, küçükbaş sürü büyütme desteği 125 TL’den 200 TL’ye, sürü yöneticisi desteği işletme başına 6 bin TL’den 12 bin TL’ye çıkartılacağı müjdesini verdi. ESK’ın dana ve kuzu karkas alım fiyatı da kilogram başına 2 TL artırılıyor.
Dört kalemde destek miktarları artırılıyor
Bakan Kirişci’nin sosyal medya hesabından da paylaştığı bilgilere göre;

2022 yılı destekleme kararnamesi kapsamında;

Türkiye genelinde hayvan başına 370 TL olan buzağı desteği 500 TL’ye yükseltiliyor. Suni tohumlamadan doğan buzağılara ilave 200 TL ödenecek.

Bakanlığın yetiştirici bölgesi olarak belirlediği 22 ilde buzağı başına ilave 100 TL olan destek de, yüzde 100 artışla 200 TL’ye çıkartılacak. Böylece 22 ilde yetiştiricilere buzağı başına toplamda 900 TL ödenecek.

Türkiye genelinde küçükbaş sürü büyütme desteği 125 TL’den 200 TL’ye,

Sürü yöneticisi desteği yüzde 100 artırılarak işletme başına 6 bin TL’den 12 bin TL’ye çıkartılacak.

ESK’nın dana ve kuzu karkas alım fiyatına 2 TL artış
Bir artış da, Et ve Süt Kurumu’nun besicinin kestirdiği hayvanlarda dana ve kuzu karkas alım fiyatlarına geliyor.

“Et ve Süt Kurumumuz, maliyetlere göre piyasada fiyat oluşmasına katkı sağlayacaktır. Üreticilerimize hayırlı olsun” diyen Bakan Kirişci’nin yaptığı açıklamaya göre;

Dana karkas alım fiyatının kilogram başına 2 TL artırılmasıyla, besiciler prim ve desteklerle birlikte dana karkasın kilogramını 96 TL’den satabilecekler.

Ayrıca kuzu karkas alım fiyatı da 2 TL artırılarak, 90 TL’den 92 TL’ye çıkartılacak.