Zincir Marketlerin Fiyat Oyunu! Neden Pahalı Tüketiyoruz?
1 Konu 1 Konuk’ta kazanamayan çiftçiyi, pahalı yemek zorunda bırakılan tüketiciyi Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ile konuştum.
Pıtrak gibi artık her yerde biten zincir marketler hem çiftçinin emeğini sömürüyor, hem tüketiciye pahalıdan yediriyor. Kazanan çiftçi yerine marketler mi oluyor? Zincir marketlerin oyunu nasıl bozulur? Ya da neden bu oyuna göz yumuluyor?
Gıda enflasyonunun yani pahalı tüketmemizin nedeni ne? Üretici, hal, manav ve tüketici zincirinde mağdur olan kesim kim veya kimler? Soru şöyle de sorulabilir: Emeği sömüren, etiketleri yükselten kim veya kimler? Bu oyun bozulamaz mı? Ya da bilinen bu senaryoya neden göz yumuluyor?
Covid-19 pandemisinde yönetenler çiftçiye destek verdi mi? Ücretsiz tohum, gübre, zirai ilaç desteği oldu mu? Mazotun litresi, elektriğin birim fiyatı düşürüldü mü? Yoksa vaatlerle mi geçiştiriliyor?
Bakanlık tarımsal ürünlerde ithalat silahını neden devamlı kullanıyor? İthalat ucuz tüketmenin çaresi olabilir mi? Tarımda planlama var mı? Tarım milli ve yerli mi?
Borçsuz çiftçi var mı? Bankalar ödenemeyen kredilere ne cezalar uyguluyor? İcrada olanlar topraklarını kurtarabiliyor mu? Diplerde yaşayan toprağın insanları nasıl refaha ulaşacak.
Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ve hayvancılıktan ne kadar anlıyor? Başarılı mı?
Ve Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru’dan doğru bir cümle: “çiftçinin oyu satılık değildir!”
İyi seyirler…