Çarşamba’da Aronia Hasat Etkinliği
Samsun Çarşamba’ya bağlı Gülyazı Mahallesinde Aronia Hasat Etkinliği yapıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı konuşmada; “İnsan beslenmesinde ve hücre kültüründe sağlığa yararları konusunda yapılan çalışmalar Aronia’nın popularitesini artırmış olup, bitki son yıllarda Amerika ve Avrupa’da binlerce dönüm üretim alanı bulmuş ve ülkemizde de üretim imkânları açısından çalışmalar yürütülmektedir.
İlimizde Bakanlığımız desteği ile Çarşamba ilçemizde 2020 yılında Gülyazı Mahallesindeki 10 dekar alanda başlayan Aronia Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında elde edilen başarılı sonuçlar neticesinde; 2022 yılında Proje kapsamında bu İlçemizdeki 20 dekar alanda 4400 fidan için 88.000 TL bütçe kullanılmış ve bu bütçenin % 25’i çiftçi katkısı ve % 75’i de Bakanlığımız katkısı ile sağlanmıştır.”dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 475 bin TL bütçeli, % 75 desteği ile Samsun’da 54 dekar alanda 11.880 adet Aronia fidanı dikimi gerçekleştirildiğini, Tarım ve Oeman Bakanlığı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi desteği ile 76 dekar alanda uygulanan Aronia yetiştiriciliği projesinin 31 dekarının (% 40) Çarşamba ilçesinde uygulandığını söyleyen Sağlam; Bu çalışmaların 5 yıl süre ile İl/ İlçe Müdürlükleri tarafından takip edileceğini ifade etti.
Projenin bir amacının da Samsun İlinde tarımsal üretimi çeşitlendirerek özellikle Fındık üreticilerine alternatif oluşturmak olduğuna değinen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; ”Aronia; insan sağlığına ve beslenmesine katkılarından başka, geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilen yapısı ile de tercih sebebi olabilecektir. Bitki çok geniş toprak tipi ve PH aralığında yetiştirilmeye uygun, çok yıllık çalı formunda üzümsü bir meyvedir.
Tamamen güneş alan yerlerde ve iyi drenajlı topraklarda, optimum 6- 6.5 toprak PH’sında yetişir, ama 5- 8.5 toprak PH’sını da tolere edebilir ve bu aralıktaki topraklarda da yetişir. Soğuğa dayanıklıdır. Genellikle ilkbahar donlarından sonra çiçek açar ve dondan etkilenmez. Meyvelerinin görünümü ve yetiştirme tekniği yönünden mavi yemişe benzer fakat Toprak PH’sı konusunda mavi yemiş seçici değildir. Bu da bitkinin üretimi için tercih sebebi olabilmektedir.
Taze ve dondurulmuş meyve olarak tüketildiği gibi işlenmiş olarak da; şekerleme, reçel, sos, salça, şerbet, meyve suyu ve karışımlarında, ayrıca kurutularak kuruyemiş karışımlarında, pasta, kek, turta, pankek ve çeşit ekmek yapımında kullanımı mevcuttur. Olgun meyveleri bitkisel ilaç ve gıda takviyesi olarak ve gıda renklendirmede kullanılmaktadır. Meyve ve yaprakları kurutularak çayı yapılır. Bunların yanında kozmetikte, hayvan yemi, probiyotik, diyet takviyeleri, boyalar, sabunlar ve daha birçok şey yapılabilir. Meyveler buzdolabında uzun süre tazeliğini korumaktadır.
Bu kadar geniş kullanım alanı olan ve çok fazla da seçici iklim ve toprak istekleri olmayan, Fındığa alternatif olabilecek bu ürüne İlimiz genelinde kayıtsız kalamazdık. Bu minvalde şu anda hasada başlanan 10 dekar alanda 2,5 yaşında 2200 Aronia bitkisinden takriben 4- 5 ton arasında rekolte beklenmektedir.”dedi.
Bu bölgede, daha önce kavak ağaçları bulunduğunu ifade eden Sağlam; ”Aronia gerek kavaktan ve gerekse de fındıktan daha fazla gelirin elde edildiği bir ürün olarak kendisini göstermiş, 10 dekar alandan elde edilen Aronia kilosu 70 TL’den toptan alıcı bulmuş bulmuştur. 5 yaşında bu 10 dekardan 10 ton elde edilecek Aronia’dan 10 dekardan bugünkü rakamlarla 700 bin TL brüt 500 bin TL net gelir elde edilmesi öngörülmektedir. Yani 1 dekar Aronya bahçesinden 50 bin TL net kazanç elde edilmesi tahmin edilmektedir.
Bir yandan da İlimizde, sanayisi olan bu üründe Aronia suyu, Aronia kurutma ve paketleme tesisi kurulumu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Yepyeni bir tıbbi meyve olan Aronia meyvesinin İlimize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını diler, emeği ve katkısı geçenlere teşekkür ev saygılarımı sunarım.” dedi.