İklim değişikliği uzmanları geliyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında istihdam edilecek iklim değişikliği uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, görev, yetki ve sorumlulukları bir yönetmelikle belirlendi.
İklim Değişikliği Uzmanlığı Yönetmeliği, 27 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik ile; iklim değişikliği uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları, iklim değişikliği uzmanlığına atanmaları ile iklim değişikliği uzman ve uzman yardımcılarının görev, yetki, hak ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları belirlendi.
Yönetmelik, İklim Değişikliği Başkanlığında istihdam edilecek iklim değişikliği uzman ve uzman yardımcılarını kapsıyor.
Mesleğe giriş yarışma sınavı ile olacak
Uzman yardımcıları, mesleğe yarışma sınavı ile alınacak. İhtiyaca göre hangi öğrenim dalında ne kadar uzman yardımcısı alınacağı da tespit edilip yapılacak sınav ilanında belirtilecek. Yarışma sınavı, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Başkanlıkça uygun görülen zamanlarda ve öğrenim dallarında sınav kurulu tarafından yapılacak. Sınavın, yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı veya yalnızca sözlü olarak yapılmasına sınav kurulunca karar verilecek.
İklim Değişikliği Uzman Yardımcılığı için kimler başvurabilecek?
Uzman yardımcılığı yarışma sınavına katılabilmek için;
a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde belirtilen genel şartlara sahip olmak,
b) Başkanlığın ihtiyaçları doğrultusunda ilan edilecek kontenjan çerçevesinde;
1) En az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadî ve idarî bilimler, iktisat, işletme fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak,
2) En az dört yıllık lisans eğitimi veren mimarlık ve mühendislik fakültelerinden veya Başkanlıkça yürütülen hizmetlerin gerektirdiği ve ilanda belirtilen az dört yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumları ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak,
c) Son başvuru tarihi itibarıyla, geçerlik süresi dolmamış KPSS’den, yarışma sınavı duyurusunda belirtilen puan türlerine göre asgarî puanı almış olmak,
ç) İngilizce, Fransızca, Almanca veya Başkanlıkça tespit edilecek diğer yabancı dillerden en az biri için YDS’den veya dil yeterliği bakımından buna denkliği ÖSYM tarafından kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir sınavdan Başkanlıkça ilan edilen puan veya üstünü almış olmak,
d) Yarışma sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,
gerekecek.
Sınav soruları
Yazılı sınav, Başkanlık tarafından yapılabileceği gibi ÖSYM’ye veya bu konuda uzmanlaşmış diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da yaptırılabilecek.
Sınav sorularının % 60’ı adayların mezuniyet durumlarına göre belirlenen konulardan, %20’si genel kültür ve genel yetenek konularından ve %20’si ise Başkanlık görev alanı ile ilgili ilanda belirtilen konulardan hazırlanacak.
Yalnızca sözlü sınav yapılmasına karar verilmesi halinde sözlü sınava çağrılacak aday sayısı yarışma sınavı duyurusunda belirtilen atama yapılacak kadro sayısının dört katından fazla olamayacak.
Uzman yardımcılığı süresi
Uzman yardımcılığı süresi en az üç yıl olacak.
Uzman yardımcısı; aylıksız izin, toplamda üç ayı aşan hastalık ve refakat izni hariç olmak üzere, adaylıkta geçen süre dâhil en geç ikinci yılın sonunda, Başkanlığın görev sahası ile ilgili konularda bir tez konusu seçerek, Başkanlıkça belirlenen şekle uygun olarak tez projesi hazırlayacak.
Tez jürisi tarafından 100 tam puan üzerinden yapılacak değerlendirmede, verilen notların aritmetik ortalaması en az yetmiş puan olan tez, başarılı kabul edilecek. Uzman yardımcısı, tezinin yetersiz bulunması halinde, altı aydan fazla olmamak üzere verilen süre içinde yeniden bir tez hazırlamak veya aynı tezi düzelterek sunmak zorunda olacak. İkinci defa tezi yetersiz bulunan uzman yardımcısı, durumuna uygun memur unvanlı kadrolara atanacak.
Uzmanlığa atanma
Uzman yardımcısının uzman olarak atanabilmesi için;
a) Yeterlik sınavında başarılı olması,
b) Yeterlik sınavı tarihinde geçerli olan veya yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde alınmış bulunan YDS’den asgari (C) düzeyinde puana veya dil yeterliği bakımından ÖSYM tarafından bunlara denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgeye sahip olması,
şartları aranacak.
Uzmanlar ve uzman yardımcıları, 657 sayılı Kanun ve Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yurt dışına gönderilebilecekler.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik hükümlerini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yürütecek.
Kaynak: www.gidahatti.com