Tarım Bakanlığında arz güvenliği Daire Başkanlığına emanet!
Tarım ve Orman Bakanlığı, son dönemde yaşanan pandemi ve küresel ısınma sonrasında arz güvenliğini sağlamak amacıyla yeni bir yapılanmaya gitti. Strateji Geliştirme Başkanlığına bağlı olarak kurulan Arz Güvenliği Daire Başkanlığı, arz güvenliğini sağlayacak. Bakan Kirişci, görevleri arasında stratejik tarımsal ürünlerin üretiminin yeterlilik sürecini analiz etmek ve tedbir önerileri geliştirmenin de bulunduğu Başkanlığın, “stratejik bir görev” ifa edeceğini kaydetti.
Dünyanın son dönemde yaşadığı salgın hastalık ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, tarım-gıda alanında korumacı ve kendine yeterliliği önceleyen politikaları yeniden ülkelerin gündeminde ilk sıralara taşındı.
Arz Güvenliği Daire Başkanlığı, arz güvenliğini sağlayacak!
Bu yeni süreçte tarıma yeni bir bakış açısı kazandırmak amacıyla eylem planı hazırlayan Tarım ve Orman Bakanlığının Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde “Arz Güvenliği Daire Başkanlığı” kuruldu.
Bakanlığın açıklamasına göre, yayınlanan yönerge ile kurulan daire başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığının en önemli görevleri arasında olan arz güvenliğini sağlayacak.
Başkanlığın görevleri arasında Bakanlık olarak belirlenecek stratejik tarımsal ürünlerin üretiminin yeterlilik sürecini analiz etmek ve tedbir önerileri geliştirmek de bulunuyor.
Başkanlık neler yapacak?
Yine Başkanlık, arz güvenliğinin takibi için gerekli metodolojiyi, veri mimarisini ve Bakanlık içi ile dışı verileri derleyerek, takip ve analiz edecek, gerekli tedbirleri alacak. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası gelişmeler takip edilecek ve raporlaştırılacak.
Kurulacak Arz Güvenliği Takip Sistemiyle dijital ortamda süreç takip edilecek ve karar destek raporlarının oluşturulması sağlanacak.
Kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiği sistem ile veri toplama, analiz, izleme ve karar destek hizmetleri yapılacak.
Bakan Kirişci: “Tarım sektöründe anlayış değişti”
Son dönemde dünyada yaşanan olayların tarımı daha da önemli hale getirdiğine dikkati çeken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, son yüzyılda, sanayileşme, kentleşme, ticaret, Ar-Ge ve buna bağlı diğer faktörlerin etkisi ile tarım sektörü ile ilgili anlayışın giderek değiştiğinin altını çizdi. Kirişci, şunları kaydetti:
“Dün üretim odaklı olan tarım, bugün pazar ve tüketici tercihi odaklı olarak yapılırken; dün yerel ve bölgesel pazarlar için yapılan tarım, bugün ulusal ve küresel pazarlar için yapılmaktadır. Özellikle kentleşme ve refah artışına bağlı olarak tüketici tercihleri hızla değişmekle beraber bu değişim sorunları biraz artırsa da, geniş fırsatları da beraberinde getirmektedir.
“Başkanlık, stratejik bir görev ifa edecek”
Yaşanan pandemi, kuraklık süreci ve Rusya-Ukrayna krizi gibi olaylar, tarımın stratejik değerini net olarak ortaya koydu. Tüm bu gelişmeler tarımın doğru bir yatırım alanı olduğunu da herkese bir kez daha gösterdi.
2050 projeksiyonlarına göre dünya nüfusunun 10 milyara, ülkemiz nüfusunun 100 milyona ulaşmasının bekliyoruz. Geçen yıllarda 50 milyonu bulan, pandemi nedeniyle azalan turist sayısının daha da arttığını görüyoruz. Dolayısı ile tarımın başladığı, medeniyetlerin şekillendiği bu topraklar için önümüzde yeni fırsatlar, yeni baharlar bulunmaktadır.
Doğru ve planlı yatırımlar sayesinde hem tarımsal üretim artacak hem de tarım-sanayi entegrasyonu daha güçlü hale gelecektir. Böylece, yatırımın kazanca dönüşme hızı ve miktarındaki büyüme, ülkemizin kalkınmasına da doğrudan yansıyacaktır.”
Bakan Kirişci, Türkiye’nin yeni durumda da tarımın öncüsü olmayı sürdüreceğini belirterek, bakanlık bünyesinde kurulan Arz Güvenliği Daire Başkanlığının stratejik bir görev ifa edeceğini kaydetti.
Kaynak: www.gidahatti.com