Şekerler için AB kriterleri: TGK Şeker Tebliği güncellendi
Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği, AB mevzuatına uyum kapsamında güncellenerek yayımlandı. Ürünlerin satışında Tebliğde tanımları yer alan isimlendirmeler kullanılacak. Ekstra beyaz şekerlerde ürün ismi olarak “beyaz şeker” ifadesi de kullanılabilecek. Şeker çözeltisi, invert şeker çözeltisi ve invert şeker şurubunda ürün isimleri ile birlikte “beyaz” ifadesinin kullanılması için Tebliğde belirtilen özellikleri taşıması gerekecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği (No: 2022/10), 20 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
AB mevzuatına uyum
“İnsan Tüketimine Sunulan Şekerlere” ilişkin ve 2001/111/AT sayılı Konsey Direktifi dikkate alınarak Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanan Tebliğle, şekerlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi, üretilmesi, depolanması, taşınması, muhafaza edilmesi ve piyasaya arzını sağlamak üzere bu ürünlere ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor.
Yarı beyaz şeker, beyaz şeker, ekstra beyaz şeker, şeker çözeltisi, invert şeker çözeltisi, invert şeker şurubu, glukoz şurubu, kurutulmuş glukoz şurubu, dekstroz veya dekstroz monohidrat, dekstroz veya susuz dekstroz, fruktoz ile pudra şekerini kapsayan Tebliğ, Tebliğ’de tanımlanan ürünlerden elde edilen şekerlemeler ve kelle şekerini kapsamıyor.
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan Tebliğde,
Beyaz şeker, Dekstroz veya dekstroz monohidrat, Dekstroz veya susuz dekstroz, Ekstra beyaz şeker, Fruktoz, Glukoz şurubu veya glukoz-fruktoz şurubu veya fruktoz-glukoz şurubu, İnvert şeker çözeltisi, İnvert şeker şurubu, Kurutulmuş glukoz şurubu veya kurutulmuş glukoz-fruktoz şurubu veya kurutulmuş fruktoz-glukoz şurubu, Pudra şekeri, Şeker çözeltisi, Yarı beyaz şeker tanımları yapılıyor.
Ürün özellikleri
Tebliğ kapsamındaki ürünler hakkında Tebliğ Ek-1’de yer alan oranlar uygulanacak.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünler hakkında, TGK Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, bulaşanların miktarları hakkında TGK Bulaşanlar Yönetmeliği, pestisit kalıntı miktarları hakkında TGK Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği, Hijyen bakımından Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, ürünlerin etiketlenmesinde TGK Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hükümleri ile birlikte, Tebliğde yer alan hususlar uygulanacak.
Buna göre, ürünlerin satışında Tebliğde tanımları yer alan isimlendirmeler kullanılacak.
Ekstra beyaz şekerlerde ürün ismi olarak “beyaz şeker” ifadesi de kullanılabilecek.
Ön paketleme yapılmış 20 gramdan az ürünlerde, ürün net ağırlığı etiket üzerinde yer almayabilecek.
İnvert şeker şurubu, invert şeker çözeltisi ve şeker çözeltisinde bulunan invert şeker ve kuru madde miktarı etiket üzerinde belirtilecek.
İnvert şeker şurubu kristal taneleri içeriyorsa etiket üzerinde “kristal içermektedir” ifadesi bulunacak.
Glukoz şurubu ve früktoz oranı
Glukoz şurubu ve kurutulmuş glukoz şurubu; kuru maddedeki fruktoz oranı ağırlıkça %5’den büyükse, ürün ismi ve bileşenleri göz önüne alınarak üründeki glukoz veya fruktoz miktarına göre, fazla miktarda olan önce yazılmak üzere, “glukoz-fruktoz şurubu” veya “fruktoz-glukoz şurubu” ve “kurutulmuş glukoz-fruktoz şurubu” veya “kurutulmuş fruktoz-glukoz şurubu” olarak etiketlenecek.
Şeker çözeltisi, invert şeker çözeltisi ve invert şeker şurubunda ürün isimleri ile birlikte “beyaz” ifadesinin kullanılması için Tebliğde belirtilen özellikleri taşıması gerekecek.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajları, TGK Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemelere Dair Yönetmelik hükümleri, ürünlerin depolanması ve taşınması hakkında TGK Yönetmeliğinin gıdaların taşınması ve depolanması ile ilgili hükümleri uygulanacak.
Ürünlerden, Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik esaslarına göre alınacak numuneler, TGK İnsan Tüketimine Sunulan Şekerlerin Analiz Metotları Tebliği (Tebliğ No:2002/26)’nde yer alan kurallara göre analiz edilecek.
İdari yaptırım ve uyum zorunluluğu
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.
Tebliğle 23/8/2006 tarihli ve 26268 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği (Tebliğ No: 2006/40) yürürlükten kaldırılırken, Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2024 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacaklar.
31/12/2024 tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen ürünler raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri hakkında, bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar yürürlükten kaldırılan TGK Şeker Tebliği (Tebliğ No: 2006/40) hükümleri uygulanacak.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini, Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.
Kaynak: www.gidahatti.com