ÇevreGüncelKırsalSağlıkTarım

AMS’ye karşı Çukurova’da örnek çalışma

Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetim, milletvekilleri ve üretici örgütleri AMS mücadelesinde ortak çalıştı, Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunda azalma oldu. Çukurova Bölgesi’nde bu sene tüm kurum ve kuruluşlar, STK’lar, birlikler ve odaların ortak hareket etmesi sonucunda Akdeniz Meyve Sineği’nin kökünden yok edilmesi amaçlanıyor.

2018 yılından bugüne kadar verilen mücadele ve alınan önlemlerin semeresini görülerek, Akdeniz Meyve Sineği zararlısında azalmalar oldu. Bölgede nar, hurma, kayısı, erkenci narenciye çeşitleri, nektarin, şeftali gibi ürün çeşitleri Akdeniz Meyve sineğine konukçuluk etmekte olduğu vurgulanırken, “2018 yılında bölgede bu ürünlerin üretimlerinin artması ve kış şartlarının ılık geçmesinin, Akdeniz meyve sineği popülasyonunun da çoğalmasına yol açmıştı. Doğrudan ürün kaybı, ihracatta toleransının sıfır olması gibi önemli ticari kayıplara neden olmasından dolayı bölgede Akdeniz Meyve Sineğine karşı önemli mücadeleler verilmiş ve önlemler alındı.
Yapılan toplantılarla alınan kararlar doğrultusunda toplu ilaçlamalar yapılırken, Çukurova Bölgesi’nde Turunçgil üretiminde en çok sorun yaşanan haşere olan Akdeniz Meyva sineği ile başarılı olabilmek için farklı kurumların işbirliği ve bu çalışmada arazide böcek çıkışlarını Tarım il müdürlükleri kurduğu tuzaklar ile sineklerin çıkışını takip ederek, günlerce AMS pupa çıkışları tespit edildiği öğrenildi.

Tuzaklar ile de AMS popilasyon tespitine çalışılırken, buna bahçesine tuzak kuran Adana Çiftçiler Birliği, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği ve Yüreğir Ziraat Odası bahçe sahipleri de kurdukları tuzaklar ile takip ettiği bildirildi.

Üreticilere bilgilendirme mesajları gönderilerek, zararlıyla mücadele kapsamında Akdeniz meyve sineğinin tanımı, biyolojisi, zarar şekli, ekonomik önemi, yayılışı, konukçuları, doğal düşmanları, mücadele zamanı ve metotları, kullanılacak bitki koruma ürünü ve dozları ile nasıl mücadele yapılması gerektiği konularında teknik eleman ve üretici eğitimleri gerçekleştirildi. Ayrıca ilgili kurum, sektör, birlik ve STK’larla iş birliğine gidilerek, bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapıldı.

2022 yılında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yüreğir İlçe Müdürlüğü tarafından sahada aktif çalışmalar yürütüldü. Yüreğir Ziraat Odası, üreticilere kültürel, biyoteknik ve kimyasal mücadele konusunda bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdi. Özetle Akdeniz meyve sineğine karşı topyekûn mücadele verildi.

Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Özkan Başlamışlı, birlik üyelerine medye ve sosyal medya aracılığı ile uyarılar gönderip Whats Up guruplarında kurulan tuzaklarda yakalanan sinekler ile ilgili sahada ilaçlama yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Deda Büyüköztürk ile paylaşıldığı öğrenildi. Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü bu verilere göre sahadaki belediye ilaçlama ekiplerini yönlendirerek gerekli mücadele gerçekleştirdi.

Bu sene kurumlar arası işbirliğini motive etmek için Adana Milletvekillerinden AK Parti’den Abdullah Doğru, CHP’den Ayhan Barut ve İyi Parti’den Mehmet Çulhaoğlu yoğun bir çaba göstererek mücadeleye katkı sağladılar.

Bugüne kadar sağlanan başarılı takibe rağmen saha kontrolleri devam ediyor. Adana Tarım İl Müdürlüğü, bakan onaylı AMS ulusal mücadele eylem planının amir hükümleri çerçevesinde, Valilik koordinasyonunda ilgili birimlerin iş birliği ile 12 Ağustos 2022 Cuma günü Akdeniz Meyve Sineği yakalama tuzağı dağıtmak, konuyu gündem de tutmak ve mücadelenin takibi için il müdürlüğünde bir tören düzenliyor.

Çukurova Bölgesinde bu sene tüm kurum ve kuruluşlar, STK’lar, birlikler ve odaların ortak hareket etmesi sonucunda Akdeniz Meyve Sineğini’nin kökünden yok edilmesi amaçlanıyor.