Sorting by

×
DünyaEkonomiGüncelTarım

“Ukrayna’dan 110 bin ton mısır ithal ediyorlar”

Ayhan Barut’tan 110 bin tonluk mısır ithalatına tepki

“Çiftçi destek ve alım fiyatı beklerken ithalata giriştiler”

“Alım fiyatını açıklayın, çiftçiye destek olun”

“Mısırda hasat vakti ithalat çiftçinin ölüm fermanıdır”

“Hasat sevinci yasa döndü”

ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasat zamanı Türkiye’nin Ukrayna’dan 110 bin ton mısır ithalatına sert tepki gösterdi. Tarımsal üretimde fahiş artan maliyetlere çare arayan çiftçinin mısırda alım fiyatı ve destek beklediğini anımsatan Barut, “Çiftçinin yangınını görmeyip ocağına incir ağacı dikenler, şimdi hasat zamanı bir de ithalat darbesiyle yerli üreticilerimizin ölüm fermanını imzalıyor. Çiftçinin hasat sevinci yasa döndü. Bu yanlıştan hemen dönün” dedi.

“ÜRETTİRMİYOR, İTHAL EDİYORLAR”

Ukrayna’dan yola çıkan 2 gemiyle İstanbul ve İskenderun Limanı’na toplamda 110 bin ton mısır getirileceğini ifade eden Ayhan Barut, “Çukurova’da mısır hasadı başladı. Türkiye’de yıllık 6-6.5 milyon ton mısır üretiliyor. Tüketim ise 9 milyon ton civarında. Herkes biliyor ki üreticiye yeterli destek verilse ülkemiz, mısırda kendi kendine yeterliliğe sahip olur rahatlıkla. Ancak AKP’nin ithalat aşkı yüzünden üretim ile tüketim arasındaki yaklaşık 3 milyon tonluk kısım ithal ediyoruz ve yüzlerce milyon dolar parayı dışarıya saçıyoruz. İthalata verilen bu para yerli çiftçimize verilse mısırda ithalata gerek kalmaz” diye konuştu.

“HASAT BAYRAMI YASA DÖNDÜ”

Maliyet artışlarından kaynaklı tarımsal üretimde sorunların her gün daha da derinleştiğine vurgu yapan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Tarımsal üretim maliyetlerinin en önemli kısmını oluşturan mazot, gübre, zirai ilaç, tohum, elektrik ve sulama bedelleri sürekli fahiş oranda artıyor ama çiftçilerin binbir güçlükle ürettiği ürünler ne yazık ki para etmiyor. Tarımsal üretim planlaması yapılmadığı, tarımda ithalatçı politikalar izlendiği, tarımsal üretim ve üretici yeterince desteklenmediği için hem üreticilerimiz mağdur oluyor hem de ülke tarımı ve ekonomimiz büyük zarar görüyor. Bu durumun tersine çevrilmesi için her sektörde olduğu gibi üretime, tarımda da üretim ve üretene destek verilmesi gerekiyor. Ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulması, kalkınması ve gelişmesi için, üreticinin ve yurttaşlarımızın yüzünün gülmesi için bu önerilere kulak verilmesini, gereğinin yapılmasını istiyoruz. Ancak AKP oralı bile olmuyor. Mısırda hasat vakti şimdi Ukrayna’dan 110 bin ton mısır ithal ediliyor. Bu ithalat kararı çiftçinin ölüm fermanıdır. Derhal yanlıştan dönülmelidir. Çiftçimiz hasat zamanı bayram etmiyor, yas tutuyor. Bayram sevinci yasa döndü. Çiftçi alım fiyatlarının açıklanmasını, mısır üreticisine destek verilmesini bekliyor.”