ÇevreGüncelKırsalTarım

Bitki susuzluktan depresyona giriyor: Bakanlığın sulamayla ilgili birimi yok

Diyarbakır ZMO Başkanı Ucaman, sıcakların artışıyla susuzluktan bitkilerin depresyona girdiğini söyledi. ZMO Başkanı Suiçmez ise “Bakanlığın sulama ile ilgili herhangi bir somut birimi yok ” dedi.
Ebrar Coşkun

DUVAR – Ülke genelinde artan sıcaklıklar tarım arazileri ve tarım ürünleri üzerinde olumsuz bir etki oluşturuyor. Diyarbakır ZMO Başkanı Ucaman sıcaklıkların artışıyla susuzluktan bitkilerin depresyona girdiğini söyledi. ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sulama ile ilgili herhangi bir somut birimi yok” dedi.

Sıcaklıkların tarım ürünlerinin verimliliği üzerindeki etkilerini, çiftçinin alması gereken önlemleri ve devletten taleplerini Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, İzmir ZMO Başkanı Dr. Hakan Çakıcı ve Diyarbakır ZMO Başkanı Abdussamed Ucaman ile konuştuk.

‘SU OLSA BİLE YETERLİ SU TOPRAKLA BULUŞAMIYOR’
Suiçmez sıcaklıkların Türkiye’de tarımı 3 çeşit kuraklık olarak etkilediğini anlatarak “Görülen kuraklıklar hidrolojik kuraklık, meteorolojik kuraklık ve tarımsal kuraklık… Su olsa bile yeterli su toprakla buluşamıyor. Bunların hepsi tarımsal üretimi olumsuz etkileyen faktörler” dedi.

Suiçmez, tarım arazilerinde sıcaklık sonrası oluşan kuraklığın etkisini en aza indirmek için uygulanması gereken temel yolu ise şöyle açıkladı: “Kuraklık etkisini gidermenin temel yolu sulama yatırımlarını artırmak. Sulama ile kuraklık etkisinin en aza indirilmesi için uygulanması gereken yol yüzey sulamaları, açık sulama yerine kapalı sulama sistemlerine geçiş…”

‘SULAMA BİRİMİ YOK’
Tarımda sulamanın önemine değinen Suiçmez, sulama yapılması için birimlerden destek görmediklerini anlattı. Suiçmez konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Devlet Su İşleri maalesef şu anda işlevsiz konumda ve kanallarını iki yıl önce bir protokolle Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devretti. Biz bunun yanlış olduğunu söyledik. Türkiye’de kullanılan suyun yüzde yetmiş yedisini tarım sektörü kullanıyor ama Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sulama ile ilgili herhangi bir somut birimi yok. Geçmişte Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü vardı, kapatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bireysel kredilerle çiftçilere verdiği küçük çaplı sulama hibeleriyle tarımsal sulama sorununun çözülemeyeceği ortada.”

Devlet Su İşleri’nin yeniden güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Suiçmez, ”Yatırımlarını kamu bütçesiyle yapması, sulamayla ilgili arazi yapılması, gelen suyun tarla ile buluşması, fazla suyun drenaj kanallarıyla alandan uzaklaştırılması gibi tarımsal sulama altyapı hizmetlerinin uzman kuruluş ve Devlet Su İşleri ile iş birliği içinde alanda hizmet vermesi bir zorunluluk. Ne yazık somut bir adım atılmıyor” diye konuştu.

https://www.gazeteduvar.com.tr