GıdaGüncel

Gıda Kurtarma Derneği ve TGDF işbirliği: “Birlikte Mümkün!”


Gıda Kurtarma Derneği ile Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, gıdamızı savunmak “Birlikte Mümkün!” çağrısıyla kamu ve sivil toplumu Ankara’da bir araya getirdi.

Gıda Kurtarma Derneği’nin AB Sivil Toplum Sektörü Destek Programı III. dönemi dahilinde Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ile iş birliği içinde yürüttüğü “Gıdanı Kurtar” projesinin kapanış toplantısı, 29 Haziran 2022 Çarşamba günü Ankara’da kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gıda kaybını ve israfını azaltmakla ilişkili tüm sektörleri bir araya getiren ve ortak çözümler geliştiren çalışmaların yürütüldüğü Gıdanı Kurtar projesi, gıda ve gıda bankacılığı alanında faaliyet gösteren STK’larda kapasite oluşturmayı, bu alanda becerileri artırmayı, STK’ların katılımcı karar alma süreçlerine dahil olmasını ve kamu ile daha iyi ortaklıklar kurmasını sağlamayı, gıda ve hizmet sektörünün gıda atıklarını azaltma ve önlemeye dayalı ihtiyaçlarını tanımlayarak gıda kaynaklı ekonomik kayıplarını en aza indirmeye katkı sağlamayı amaçlıyordu.

Kapanış toplantısına geniş katılım oldu

Gıda Kurtarma Derneği, gıdanı kurtar

Gıdanı Kurtar Projesi dahilinde Gaziantep, İzmir, Muğla, İstanbul gibi, konuyla ilgili farklı doneler taşıyan şehirlerde düzenlenen çalıştayların çıktıları, Ankara’da gerçekleştirilen kapanış toplantısıyla kamu kurumlarıyla paylaşıldı. Kapanış toplantısına gıdanın paydaşı olan Tarım ve Orman; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği; Ticaret; Hazine ve Maliye; Kültür ve Turizm; Milli Eğitim ve Dış İşleri Bakanlıkları yanında, konunun paydaşı sivil toplum kuruluşları katıldı.

Toplantıda konuşan AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, gıda atık ve kayıplarının önlenmesinin hem ulusal stratejilerimiz, hem de Avrupa Birliği stratejilerinin odağında olduğunu ve bu sebeple yürütülen projenin çok kıymetli olduğunun altını çizdi.

“Türkiye’de gıdanın %50’si tabağa gelmeden kayboluyor”

Gıda Kurtarma Derneği, gıdanı kurtar

TGDF adına kürsüye gelen İlknur Menlik ise Türkiye’de üretilen gıdaların %50’sinin tabağa gelene kadar olan süreçte kayba uğradığını söyledi. Üretim ve tedarik sürecindeki gıda atık ve kayıplarını önlemek için, sektörün farkındalığının artırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Menlik “Ne yazık ki sektörün farkındalığının henüz yeterince yüksek olmadığını üzülerek görüyorum. Bunu sağlamak için durmadan yılmadan çalışan Gıda Kurtarma Derneği ve Fazla Gıda’ya canı gönülden teşekkür ediyorum “dedi.

Toplantıda kürsüye gelen bir diğer konuşmacı, İzmir Milletvekili Cemal Bekle, gıdamızı kurtarmanın pek çok açıdan kıymetli olduğunu belirterek “Bizim iklim değişikliği ve küresel ısınma sorununun basit bir çevre problemi olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Buzulların erimesini önceden televizyonlarda izlerken, artık yaşıyoruz” dedi. Bekle, iklim krizine neden olan karbon ayak izinin %8’inin gıda atığı kaynaklı olduğunu sözlerine ekledi.

“Dünyada herkese yetecek kadar gıda var”

Gıda Kurtarma Derneği, gıdanı kurtar

Tarım ve Orman Bakanlığı AB Uyum Daire Başkanı Zeynep Özkan da konuşmasında dünyada 1,3 milyar ton gıda israf edilirken 821 milyon kişinin açlıkla mücadele ettiğine değinerek dünyada herkese yetecek kadar gıda varken insanların güvenilir gıdaya erişememesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade etti.

Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci, gıda israfının önlenmesinin küresel sürdürülebilir kalkınma amaçlarından Açlığa Son, Yoksulluğa Son, Sorumlu Üretim ve Tüketim, Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar ve İklim Eylemi amaçlarıyla doğrudan ilişkili olduğunu, gıda israfını önleyebilmenin ise ancak 17. küresel amaçta işaret edildiği gibi “Amaçlar İçin Ortaklıklar” hedefinde gerçekleşebileceğini belirtti ve gıdamızı kurtarmak “Birlikte Mümkün” çağrısında bulundu.

Gıda Kurtarma Derneği

Kurulduğu günden bu yana gıda israfının önlenmesi için önemli çalışmalara imza atan Gıda Kurtarma Derneği, Fazla Gıda iş birliğiyle gıda bankalarına sürdürülebilir bağışın ulaşmasını sağlıyor. Gıda Kurtarma Derneği ülke genelinde yayılmış bir gıda bankası ağını yönetiyor. Sivil Toplum Kuruluşlarını, belediyeleri gıda bankacılığına teşvik ediyor. Fazla gıdaları gıda bankaları aracılığıyla ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor.
Gıda bankacılığı ve gıda bağışı mevzuatımızın boşluklarını dolduran regülasyonlar ve politika önerileriyle tüm bakanlıklarımızla ortak çalışmalar yürütüyor. Toplumun gıda israfıyla mücadeleye dahil olmasını sağlayıcı ulusal kampanyalar yürütüyor. Gıda Kurtarma Derneği’nin bugün düzenli olarak gıda yardımı ulaştırdığı ihtiyaç sahibi sayısı 1 milyonu aşmış durumda.

Fazla Gıda

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 9 global girişimden biri olan Fazla Gıda, atık yönetimi için teknoloji ve inovasyon üreten ve dünyada başka bir örneği bulunmayan milli bir sosyal girişim markası. Fazla Gıda CEO’su Olcay Silahlı: “Biz Fazla Gıda olarak gıdanın geri kazanımı hiyerarşisindeki ters piramidi, hiyerarşiyi uçtan uca kapsamak için yola çıktık. Bugün geldiğimiz noktada ise kapsamış durumdayız. Sağladığımız etkiye yalnızca gıda israfını önleme açısından bakmıyoruz, aynı zamanda ekonomik katkı ve ihtiyaç sahiplerine sağladığımız destek açısından da bakıyoruz” diyor.

Gıda Kurtarma Derneği’nin Gıdanı Kurtar projesi kapsamında hazırladığı, dünyada ve ülkemizde gıda kayıplarına dikkat çeken infografik dosyasını bu bağlantıdan indirebilirsiniz.

Kaynak: www.gidahatti.com