Artan fiyatlarla büyüyen gizli tehlike: Gıda zehirlenmeleri
Enflasyonla birlikte sağlıklı ve hijyenik gıdalara erişimin zorlaştığını, yükselen elektrik faturaları nedeniyle yaz sıcaklarında gıdaların muhafazasında da sıkıntılar yaşanacağını bildiren CHP’li Ali Şeker, “Yükselen gıda fiyatları zehirliyor. Gerekli tedbirler alınmazsa gıda zehirlenmelerinde artış yaşanması kaçınılmaz olacak” uyarısında bulundu. Şeker, Sağlık Bakanı Koca ile Tarım ve Orman Bakanı Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergeleriyle, konuyu TBMM gündemine taşıdı.
CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye birer soru önergesi yönelterek, zehirlenme vakalarındaki artışa dikkati çekti.
“Yükselen gıda fiyatları zehirliyor!”
Şeker, “Enflasyonla birlikte halkın günden güne yoksullaşması, vatandaşların sağlıklı ve hijyenik gıdalara erişimini de zorlaştırıyor. Önümüzdeki süreçte sıcaklıklarla birlikte yükselen elektrik faturaları da göz önüne alındığında, hassas gıdaların muhafazasında yaşanan sıkıntılar da artacak. Bir an evvel bu konuda gereken tedbirler alınmazsa gıda zehirlenmelerinde artış yaşanması ne yazık ki kaçınılmaz olacak” uyarısında bulundu.
Gıda zehirlenmesi nedir?
Gıda zehirlenmesi, bakteri, virüs ve parazit gibi çeşitli mikroorganizmalar ya da toksinler ile kontamine (bulaşma) olmuş besinlerin tüketilmesiyle sindirim sistemine girmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Bu organizmalar ya da toksinler besinleri üretim veya işleme aşamalarının herhangi bir bölümünde kontamine edebilir. Kontamine olan besinleri yedikten birkaç saat sonra ortaya çıkabilen gıda zehirlenmesi belirtileri arasında çoğunlukla mide bulantısı, kusma ya da ishal bulunur.
Gıda zehirlenmesi verilerini hatırlatan CHP’li Şeker, şu değerlendirmelerde bulundu:
gıda zehirlenmesi
Gıda zehirlenmesi verileri
“Sağlık Bakanlığı’nca Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un soru önergesine verilen yanıtta yer alan verilere göre, 2015-2020 yılları arasında sağlık kuruluşlarına gıda zehirlenmesi kaynaklı 18.314.239 başvuru yapılmış ve bu süre içerisinde 1.714 vatandaşımızın gıda zehirlenmesi kaynaklı olarak hayatını kaybettiği ölüm raporlarına geçmiştir.
Tarımsal üretimde kullanılan kimyasallardan kalan pestisitlerin bulaştığı ıspanaktan tüketen yüzlerce insanın zehirlenmesi, tarımsal ihracat yapılan ülke tarafından zararlı kalıntılar nedeniyle iade edilen meyve ve sebzelerin iç pazara sunularak vatandaşlar tarafından tüketilmesi gibi olaylar yanında, ülkemizde son aylarda ulusal ve yerel basında toplu gıda zehirlenmesi haberlerine sıklıkla rastlanmaktadır. 18 Mayıs’ta Denizli’de öğrenci pansiyonunda kalan 65 lise öğrencisinin, 7 Haziran Erzincan Fen Lisesinde 122 lise öğrencisinin, 9 Haziran Manisa Alaşehir’de 7 kişinin, 14 Haziran’da Üsküdar’da yurtta kalan 25 öğrencinin gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı ulusal basında yer almıştır. Bu veriler gıda zehirlenmelerinin son dönemde artış gösterdiğine işaret etmektedir.
“Fiyat artışları sağlıklı gıdaya erişimi zorlaştırıyor”
“Ülkede yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar, sağlıklı gıdaya erişimi zorlaştırmaktadır. Özellikle gençlerin öğün atladığı veya okul çıkışlarında ucuz, pratik ama çabuk bozulma riski taşıyan gıdalara yöneldiği görülmektedir. Fiyat artışları gıdaya erişimi zorlaştırmakta, erişilen gıdanın da bozulma riski taşısa dahi kullanılması eğilimini artırmaktadır. Vatandaşlar ekonomik gerekçelerle marketlerde son tüketim tarihi yaklaşan indirimli ürünlere yönelmektedir. Ancak yüksek elektrik fiyatları da soğutucu gıda muhafaza dolaplarının gıda satış ve depolama noktalarında etkin kullanımının önünde tehdit oluşturmaktadır. Bu da hassas gıdaların daha çabuk bozulmasına sebep olmaktadır. Bu sorunlar yurt, kışla, otel, yemekhane, restoran, lokanta, fabrika ve işyerleri gibi toplu gıda üretilen, muhafaza edilen ve tüketilen yerlerde daha fazla olmak üzere hanelerde de zehirlenme vakalarına yol açmaktadır.”
CHP’li Şeker’den Bakanlara sorular
2021 ve 2022 (1 Ocak – 15 Haziran itibarıyla) yıllarında ayrı ayrı belirtmek üzere gıda zehirlenmesi olarak anılan gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalık sebebi ile kaç vatandaş hastanelere başvurmuştur?
Gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalık sebebi ile hastanelere başvuran vatandaşların yaş gruplarına göre dağılımı nasıldır?
2021 ve 2022 (1 Ocak – 15 Haziran itibarıyla) yıllarında ayrı ayrı belirtmek üzere gıda zehirlenmesi olarak anılan gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalık sebebi ile kaç vatandaş hayatını kaybetmiştir?
2021 ve 2022 (1 Ocak – 15 Haziran itibarıyla) yıllarında aylara ve illere göre ayrı ayrı belirtilmek üzere gıda kaynaklı zehirlenme vaka sayısı kaçtır? Gıda zehirlenmesine yol açan odak sayısı kaçtır?
Gıda kaynaklı zehirlenmeler için Bakanlıklarınızın hazırladığı bir eylem planı var mıdır?
Önümüzdeki aylarda yurt genelinde sıcaklıkların da giderek artacağı göz önüne alındığında, olası zehirlenme vakası artışlarının önüne geçmek için ne gibi tedbirler alınacaktır?
Gıda zehirlenmelerine karşı Bakanlıklarınızın yetki alanlarında gerekli çalışmaları ve denetimleri yürütmek üzere istihdam edilen gıda mühendisi ve personel sayısı kaçtır? Gıda mühendisi ve personel için yeni kadro açılması planlanmakta mıdır?
Yüksek elektrik fiyatları sebebiyle ticaret sınıfında faturalandırılan gıda işletmeleri gıda hijyeni için çok önemli olan buzdolabı ve dondurucularını etkin bir şekilde kullanamama riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Ticarethane sınıfında bulunan faturalandırma sınıfının değiştirilmesiyle ilgili bir değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz? Bu esnafın indirimli elektrik kullanabilmesi için bir çalışmanız var mı?
Kaynak: www.gidahatti.com