GüncelKırsalSağlık

Şeftalide Doğu Meyve Güvesi Zararlısına Dikkat!

Arazi sürveyleri sırasında tuzaklarda yapılan kontrollerde yoğun miktarda ”Doğu Meyve Güvesine” rastlandığı için Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü bilgilendirici bir açıklama yaptı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklama ile Bölgede iklim ve mevsim koşulları nedeniyle zararlının riskinin arttığına dikkat çekti.
İl Müdürü Sağlam: “İlgili personelimizce gerçekleştirilen arazi sürveyleri sırasında, tuzaklarda yapılan kontrollerde yoğun miktarda Doğu Meyve Güvesine rastlanmış olup zararın bertaraf edilmesi için Bakanlığımız teknik talimatlarında belirtilen şekilde mücadele yapılması gerekmektedir. Şeftali bahçesi olan çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu zararlıya karşı bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir.” dedi.

Özellikle belirtilen dönemlerde bahçelerin mutlaka ilaçlı bulundurması gerektiğini ifade eden İl Müdürü Sağlam; “Öncelikle şeftali bahçeleri, zararlının konukçularından uzak kurulmalıdır. Sonrasında da birinci döllerden zarar gören sürgünler haftada bir kesilip imha edilmelidir. Meyve depoları, en uygun kışlama yeri olduğundan bahçenin uzak yerlerine kurulmalıdır. Ağaç altlarına dökülen kurtlu meyveler toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.”dedi.

Hedefin; ağaçları, her döle ait larvaların sürgün ve meyveye girmesinden önce ilaçlı bulundurmak olmalıdır. diyen İbrahim Sağlam; ”Birinci döle karşı ilk ilaçlamaya, ilkbaharda sürgünlerde ilk giriş görüldüğünde başlanmalıdır. Haziran ayının ilk haftasında ikinci döle karşı ikinci ilaçlama, ilacın etki süresine göre de 20 gün sonra üçüncü ilaçlama yapılmalıdır. Orta çeşitlerde 2 ve geççi çeşitlerde 3 kez ilaçlama yapılmalıdır.

Değerli Üreticilerimiz; Tarım ilaçlarını dikkatli kullanınız. İlaçlamalarınızı arıların çalışmadığı serin saatlerde yapınız!

Reçetesiz ilaç kullanmayınız! Reçete için İl/ İlçe Müdürlüklerine başvurunuz.

Kullanmadan önce ambalaj üzerinde yer alan etiket bilgilerini mutlaka okuyunuz.

Tavsiye edilen ürünlerin dışında kesinlikle kullanmayınız.

İnsan sağlığına ve çevreye yönelik riskleri önlemek için kullanma talimatlarına uyunuz.

İLAÇLAMA YAPARKEN LÜTFEN!

Eldiven, gözlük, maske takınız ve tulum giyiniz !!!

İlaç ambalajlarını rastgele yerlere atmayalım, çevremizi koruyalım !!

Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.”dedi.​