GüncelKırsalTarım

Samsun’da Lider Çocuk Tarım Kampı Yapıldı…

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı koordinasyon ve desteği ile İlkokul 4. Sınıf öğrencilerine yönelik; doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tarımla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgilendirmek amacıyla her yıl gerçekleştirilen “Lider Çocuk Tarım Kampı” Samsun’da Yapıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: “Birleşmiş Milletler 2022 yılını Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su ürünleri Yetiştiriciliği Yılı olarak belirlemiştir. Bu tema ile ilimizde Lider Çocuk Tarım Kampı 25- 26- 27 Mayıs tarihleri arasında Canik 100. Yıl ilköğretim Okulu 4/ C Sınıfı öğrencilerinin katılımıyla Balıkçılık ve Su Ürünleri konusunda bilgilerini arttırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte, çocuklarımıza; su ürünleri ve su kaynaklarının tanıtımı, su ürünleri tüketiminin beslenmemizdeki önemi, yöremize uygun türlerin tanıtımı, çevre bilincinin geliştirilmesi gibi konularda eğitim verilmiştir. İlgili arkadaşlarıma teşekkür ediyor, çocuklarımıza hayırlı uğurlu ve faydalı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Lider Çocuk Tarım Kampına katılan çocuklar, 3 günlük süren program kapsamında ilk gün; Derbent baraj gölünde kurulmuş Derbent Alabalık yetiştiriciliği tesisinde katamaranla kafeslerin yanına götürülerek kafes balıkçığının yapılışı konusunda bilgilendirildi. Burada balıklar çocuklar ile birlikte beslendi. Çocuklara, Türkiye’nin Karadeniz kıyısında tek sulak alanı olanı Kızılırmak Deltasının önemi ve biyoçeşitlilliği konusunda önemli bilgiler verildi.

Etkinliğin ikinci gününde ilk olarak Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi gezisi yapıldı. Sonrasında Candal Alabalık Çiftliğine gidilerek doğa ve çevre konuları anlatıldı ve at çiftliği gezdirildi. Amaçlarının, çocuklara doğa ve hayvan sevgisi aşılamaya çalışılmak olduğunu ifade eden yetkililer tarafından, Canik Balıkçı Barınağı İşletmesi gezisinde Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Esma Zeybekoğlu ve Su Ürünleri Mühendisi Filiz Civil’in verdiği eğitimler ile balıkçı teknelerini tanıtıldı, tekneyle balık avcılığının nasıl yapıldığı, balıkçı barınaklarının nasıl olması gerektiği ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği, balık çeşitleri ile balığın beslenmedeki önemi, sürdürülebilir bir gelecek için su ürünlerinde biyoçeşitliliği önemini anlatıldı.

Kampım 3. Gününde, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam etkinliğe katılan çocuklara katılım belgelerini vererek defne fidanı hediye etti. Çocuklarla oyunlar oynayıp doğa yürüyüşü yapan İl Müdürü Sağlam, Bayraktepe Milli Parkı’nda çocuklarla piknik yaparaka kampın önemine dikkat çeken İl Müdürü Sağlam; gelecek yıllarda etkinliğin daha geniş kapsamlı yapılabilmesini ve daha çok sayıda çocuğu kampa dahil etmeye çalışacaklarını söyledi.