GüncelKırsal

Şehirden kaçanlar: Selçuk’ta taze çiftçi bir aile | “Hayat bu”


Şehirden kaçanlar serisinin bu bölümünde İzmir’in Selçuk ilçesi yakınlarında yer alan Meli’nin Çiftliği’ndeyiz. Çiftliğin sahipleri Emine ve Ahmet Kumarı, kendilerini “Araştıran, öğrenen, iki çocuklu taze çiftçi bir aileyiz” diye tanımlıyorlar.

Ahmet’in annesinin 21 yıl önce aldığı boş arazi, şimdi mandalina, zeytin, limon ağaçları; ekinezya bahçesi, yazlık ve kışlık bostanlarıyla bir çiftliğe dönüşmüş.

Şehirden kaçan Kumarı ailesi, daha önce sadece yazları geldikleri çiftlikte artık tüm vakitlerini geçiriyor. Yıllardır bunun hayalini kurduklarını söyleyen Emine, “Sabah kalktığımızda kahvaltı hazırlayacağımızda ‘Hadi oğlum git salatalık kopar. Kızım biraz nane topla gel’ demek çok güzel bir duygu” diyor.

Doğayla uyumlu, dengeyi bozmadan ve doğayı dinleyerek üretim yaptıklarını söyleyen çift, hem kendi gıda ihtiyaçlarını karşılıyor hem da ürün fazlasını gıda toplulukları üzerinden satıyor.

Kalan ürünler ya kurutuluyor ya da sirke, salça, reçel, turşu olarak değerlendiriliyor. Aile atık üretmeden yaşamaya çalışıyor. Atıklar ya kompost gübreye çevriliyor ya da tavukların, kazların yemeği oluyor. Ahmet, “Şehir hayatını hiç özlemediniz mi” sorusuna “Hayat bu” cevabını veriyor.

Şehirden kaçanlar serisinin yeni bölümünde Kumarı ailesinin hikayesini dinliyoruz.