Elma ve Armutta Karaleke Hastalığına Dikkat!
Dönemsel olarak mücadele zamanı olan Elma Karaleke hastalığı mücadelesi ile ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklama yaptı. İl Müdürü İbrahim Sağlam; “İlimizde 2022 yılı verilerine göre muhtelif çeşitlerde 2.642 da alanda, yaklaşık 10.000 ton Elma üretimi bulunmaktadır. Önemli miktarlarda tüketime sunulan Elma üretiminde ilimiz için ‘Karaleke’ hastalığı mücadelesi önem arz etmektedir. İlk mücadelenin zamanında yapılmaması, aynı aktif maddeli pestisitlerin (Zirai Mücadele İlacı) üst üste kullanılması, kalibrasyon ayarı yapılmadan (doğru doz ve su miktarı) ilaçlama yapılması mücadelede başarıyı olumsuz etkilemektedir.
Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir. Elma ve Armut Bahçesi olan çiftçilerimizin zamanında söz konusu hastalığa karşı, Elma ve Armut bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir.
Karaleke mücadelesinde;
1. ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında
2. ilaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde (Çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)
3. ilaçlama: Çiçek taç yapraklan %70-80 dökülünce,
Ve diğer ilaçlamalar:
Meteorolojik koşulların (yağış, uygun sıcaklık ve nem) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda, kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7- 15 gün ara ile uygulanmalıdır.
İlk ilaçlamanın bakırlı ilaçlarla yapılması, daha sonraki ilaçlamalarda ise her defasında farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır. İlimiz şartlarında bahçedeki hastalık durumuna göre fenolojik durum ve iklim şartları dikkate alındığında ilimiz için 2. (veya 3.) ilaçlama zamanı gelmiştir.
Değerli Üreticilerimiz; erken tahmin ve uyarı sistemi yapacağınız gereksiz ilaçlamalarınızı önlemek, uygun zaman ve dozda ilaçlama yapmanız için çalışmaktadır.
Entegre mücadele esaslarına uygun olarak yapılan çalışmalar, cebinizi, bahçenizi, çevrenizi ve sağlığınızı korumaya yöneliktir.
Tarım ilaçlarını dikkatli kullanınız. İlaçlamalarınızı arıların çalışmadığı serin saatlerde yapınız !
Reçetesiz ilaç kullanmayınız! Reçete için İl/ İlçe Müdürlüklerine başvurunuz.
Kullanmadan önce ambalaj üzerinde yer alan etiket bilgilerini mutlaka okuyunuz.
Tavsiye edilen ürünlerin dışında kesinlikle kullanmayınız.
İnsan sağlığına ve çevreye yönelik riskleri önlemek için kullanma talimatlarına uyunuz.
İlaçlama sırasında lütfen eldiven, gözlük, maske takınız ve tulum giyiniz !
İlaç ambalajlarını rastgele yerlere atmayalım, çevremizi koruyalım !
Ürününüz bol bereketli olsun.” dedi.