Samsun Havza’da Tohumluk Dağıtımları Yapıldı
Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ”Güneşin Kızları Tarlada Projesi’’kapsamında; Tarım Ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunu yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) ile ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanılmak suretiyle Bitkisel Üretimin artırılması ve hasat sonrası ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesi amacıyla tohumluk dağıtımları yapılmaya devam ediyor.
Samsun Havza İlçesinde üreticilerin de hazır bulunduğu Tohum Dağıtım Törenine; Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, AK Parti İlçe Başkanı Kadir Kayan, MHP İlçe Başkanı Ferhat Gültekin, İlçe ve Şube Müdürleri ile Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç katıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “İl Müdürlüğümüzce, Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze teklif olarak götürülen Projenin, Proje Değerlendirme Komisyonu’nca değerlendirilmesiyle kabul edilen projelerden 2022 yılında uygulanmak üzere 5 proje kabul görmüş ve yine Bakanlığımızca ödenek tahsisi yapılmış olup bu Projeler; Güneşin Kızları Tarlada Projesi, Çevre Dostu Çeltik Üretimi Projesi, Kullan Aşını Al Baklanı Projesi, İTU ile İhracata Uygun Sebze Üretimi Projesi, Fındık Kurutma Makinesi Projesidir. Bu 5 Proje kapsamında Bakanlığımızca tahsis edilen ödenek miktarı ise toplamda 1.764.470 TL’dir.
Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesine binaen İlimizde 2022 yılında uygulanacak projelerden GÜNEŞİN KIZLARI TARLADA PROJESİ kapsamında 600 paket yağlık ayçiçeği tohumluk alımı sağlanmış olup; İlimiz Vezirköprü, Havza, Kavak, Lâdik, 19 Mayıs, Bafra ilçelerimizdeki üreticilere dağıtımı bilahare gerçekleştirilecektir. Amacı, öncelikli olarak alt gelir gurubundaki üreticiler ile kadın ve gençlerin kırsalda gelir seviyelerini artırmak olan Proje kapsamında; küçük ölçekli, girdi maliyetleri nedeniyle yeteri kadar üretim yapamayan ve ÇKS’ye kayıt yaptıramayan üreticilerimiz de dâhil olmak üzere ÇKS’de arazisini nadas arazisi olarak beyan etmiş, nadasa bırakmak yerine münavebe bitkisi ekmek suretiyle üretime katılacak üreticilere % 60 Bakanlık ve % 40 da üretici katkı payı olacak şekilde tohumluk desteği yapılacaktır.”dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2021 yılı verilerine göre Ayçiçeği Üretiminde ilk sırayı Tekirdağ’ın aldığını belirten Sağlam, Samsun’un 196.969 da alan ve 51.617 ton üretimle Ülke genelinde 10. sırada yer aldığını ve İl bazında da 86.500 da’lık üretim alanı ile Havza ilçesinin ilk sırada yer aldığını söyledi.