Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Bahçenize dikeceğiniz ağaçtan beklentiniz ne? – Fem Güçlütürk

Fem Güçlütürk

Çokça soru geliyor, “Bahçeme nasıl bir ağaç dikmeliyim?” diye. Bir ağacı ‘ev’lendirmeden ya da bir evi ağaçlandırmadan önce aslında sorulması gereken tek bir soru var: “Ben bu ağaçtan ne bekliyorum?”
Çit görevi görsün, boş yere tel çekmeyeyim: Türüne bakmadan ağaçları fazla yakın dikerseniz sağlıklı gelişmeyebilir ama leylandi gibi bazı çit bitkileri sık dikilmeye uygundur, bir budama testeresi ile kolayca duvar gibi çit olabilir. Ardıç, pittosporum, pyracantha, kafur ağacı, yalancı serviler, prunus laurocerasus, mazılar, kartopu da çit görevi görebilen bitkilerden.
Karşımdaki yapıyı gizlesin, bana özel alan yaratsın: O zaman seçilecek ağacın yapraklarının daha sık ve yoğun olması, her dem yeşil kalması önemli. Gizlemesini istediğiniz yüksekliğe doğru incelirse size fayda etmez, ona göre ağacın büyüme hızı ve tacı dikkate alınmalı. Tacı çok genişse duvar dibine dikemezsiniz mesela, komşunuzun balkonuna uzanıp rahatsızlık verebilir.

Evlatlarıma dikili bir ağacım kalsın: Ağaçların da ömürleri var, birçok meyve ağacı kısa ömürlü mesela, asırlarca yaşayan meşe, zeytin, keçi boynuzu, çınar ise yaş aldıkça endamına endam katanlardan.

Gölge yapsın ki altına park edeyim, oturayım: O zaman sık yapraklı ama tacı geniş, hızlı büyüyen bir tür düşünmek gerek. Albizia julibrissin yani gülibrişim ağacı tam da öyle bir ağaç.

Altında başka bitkiler yetiştirmek istiyorum: Ceviz ağacının, okaliptusun ve çamın altında bir şey yetişmez derler. Ama onların dahi altında yetişen türler mevcut. Fazla gölge yapan bir ağacın altında ışığın azalacağını ve altına dikileceklerin ona göre seçilmesi gerektiğini hatırlatayım.

Havuzum var, döküntüsü az olsun: Her ağaç yaprak döker, seçerken ve dikerken hakim rüzgarın yönünü iyi hesaplamak lazım. Çamlık bölgedeyseniz baharda polenlerini savurur, ondan kaçış yok. Hurma, dut gibi meyve ağaçlarının meyveleri de zeminde şahane iz yapıyor. Dikkat.