Buğday/Un/Ekmek Osman Arolat
Dünya tahıl piyasaları daralıyor. Çin yeni büyük oyuncu olarak stok yapıyor… Bunu gerçekleştirecek mali ve diplomatik güce sahip….
FAO’ya göre, dünya ihraçlık buğdayının yüzde 18‘i Rusya’dan, yüzde 9‘u Ukrayna’dan sağlanıyor. Bu oran arpada yüzde 11 ve yüzde 12, mısırda yüzde 13 ve yüzde 3 olarak şekilleniyor. Kolza yağında Ukrayna’nın yüzde 10‘luk kritik bir payı var.
Türkiye, 2021’de 8,1 milyon tonluk buğday ithalatının yüzde 78’ini Rusya’dan, yüzde 12’sini Ukrayna’dan yaptı. Bunun önemli bir bölümünü işleyip una çevirerek ihraç etti. Sektörün meslek kuruluşlarında önce başkanlık sonra da yöneticilik yapan Gaziantepli sanayici Erhan Özmen’e beklentilerini sorduğumda; Rusya’dan ithalatta sorun yaşanmadığını, Ukrayna’dan doğacak açığın ithalatla kapatılıp, un ihracatının sorunsuz süreceğini söyledi. Özmen’e gör e; ‘’Rusya/ Ukrayna kriziyle dünyada buğdayın tonu 420-430 dolara yükseldi. Bu rakamı biz ihraç ettiğimiz un fiyatına yansıtabiliyoruz. Komşu ülkelere ihracat sürüyor.’’
TMO’nun yurt içinde ‘doğru hareket ederek’ buğdayda sübvansiyon uyguladığını söyleyen Özmen, bu desteğin Haziran hasadına dek sürmesini umuyor.
Özmen’e göre ‘’ekmeğe zam buğday fiyatından olmaz.‘’ Devamında, yurtiçi rekolte tahmini 18 milyon ton. Özmen‘e göre; Ukrayna’daki daralma, ne ekmek üretimine, ne de un ve makarna ihracatında bir olumsuzluğa neden olmayacak…
Özmen’in iyimserlik taşıyan açıklamalarını gölgeleyen 2 önemli gelişme var:
https://www.dunya.com