“Savaşın ve zamların bedeli çiftçi ve tüketici ödeyecek”
Ayhan Barut’tan tarım, üretici ve tüketiciye destek çağrısı
“Savaşın ve zamların bedeli çiftçi ve tüketiciye çıktı”
“Zamlar geri alınsın, maliyetler düşürülsün”
ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın da etkisiyle elektrik, gübre ve akaryakıt fiyatlarına yapılan fahiş zamların Türkiye tarımını olumsuz etkilediğini, çiftçinin ve tüketicinin büyük bir krizle karşı karşıya kaldığını söyledi.
“KRİZ DAHA DA DERİNLEŞMEDEN ADIM ATILMALI”
Kasım ayında 8.5 lira olan bir litre mazot fiyatının son zamla birlikte 17 liraya dayandığını, Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan 4000 lira civarında olan 1 ton can gübresinin 5500 liraya, 9000 bin lira civarındaki ÜRE gübrenin de 10000 liraya yükseldiğini aktaran Ayhan Barut, “Ülke tarımı zaten uzun zamandır çıkmaza girdi AKP eliyle. Yüksek enflasyon nedeniyle üretim maliyetleri fahiş oranda arttı. Çiftçi kazanamıyor, tüketici alamıyor. Bu kriz daha da derinleşmeden ülke tarımını ayağa kaldıracak, çiftçiye kazandıracak, tüketiciye rahat bir nefes aldıracak adımların atılması gerekiyor” dedi.
“TARIMSAL ÜRETİMİMİZ DE SAVAŞTAN OLUMSUZ ETKİLENİYOR”
AKP’nin yanlış politikaları sonucu Türkiye’nin buğdaydan arpaya, ayçiçeğinden doğalgaz ve gübreye dek bir çok alanda büyük ithalat yaptığını aktaran Ayhan Barut, yanlış adımların bedelini ülke tarımı ve çiftçisi ile tüketicilerin ödediğini söyledi. Buğdaydan arpa, ayçiçeği ve doğalgaza kadar şu an savaş halindeki Rusya ve Ukrayna’dan büyük miktarlarda ithalat yapıldığını anımsatan Ayhan Barut, “İnsanlığı derinden etkileyen ve bir an önce son bulmasını dilediğimiz Rusya- Ukrayna arasındaki çatışma halinden tarımsal üretimimiz de çok olumsuz etkileniyor. Çünkü ülkemiz tarım ticaretinin önemli kısmı Rusya ve yine önemli ürünlerde Ukrayna ile bağlantılı. Eğer bu savaş hali devam ederse zaten sorunlarla boğuşan tarımsal üretimimiz yine derin problemlerle uğraşacaktır. Bu sorunlar çok daha büyümeden çiftçiyi, tarımsal üretimi ve tüketicileri destekleyecek denli adımlar atılmalıdır. Üretim maliyetlerindeki fahiş artışa dur denilmeli, vergi ve indirim düzenlemeleri yapılmalı, üreticilere üretmesi için ve tüketicilerin de ucuza alabilmesi için destek verilmelidir” diye konuştu.