DestekGüncelHayvancılıkKırsal

SAMSUN’DA KOYUNLAR İÇİN PÜSKÜRTMELİ SEYYAR BANYOLUK DAĞITILDI

Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) kaynaklı, İl Müdürlüğümüz koordinesinde ve Samsun İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin katkılarıyla hazırlanan Koyunlar İçin Püskürtmeli Seyyar Banyoluk ve kırkım makinelerininin dağıtım töreni Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde yapıldı.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Şeref Demir, Samsun İli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği adına Tarım Danışmanı ve Ziraat Mühendisi Dilek Fanioğlu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Rukiye Pınar ve teknik personeli ile Yetiştirici Birlikleri Başkanları, Oda Başkanları, İlçe Müdürleri ve ilgili personelin katıldığı törende konuşan Samsun İl Tarım Ve orman Müdürü İbrahim Sağlam; “İlimizde Karayaka, Sakız, Merinos, Bafra Irkı ve bu ırkların melezleri yetiştirilmektedir. 2021 TUIK verilerine göre İlimizde 275.793 küçükbaş bulunmakta ve bunun büyük çoğunluğu da Bafra, Vezirköprü ve Tekkeköy ilçelerinde yetiştirilmektedir. İlimizdeki koyunlarda dış parazit yoğunluğu oldukça yüksek seyretmektedir. Bu yoğunluğun temel nedenlerinden biri; çiftçilerin bu konuda yeteri kadar bilgi sahibi olamamaları, koyun dış parazit mücadelesi için gerekli makine ve ekipmanın bulunmaması nedeniyle hem kırkımın hem de parazit ilaçlamasının ilkel yöntemlerle yapılmasından kaynaklanmaktadır.

Samsun İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Müdürlüğümüz tarafından konu ile ilgili çözüm önerilerinin değerlendirilmesi sonucunda; daha önce ilkel yöntemlerle yapılan koyun kırkım işleminin teknik olarak da hızlı bir şekilde yapılması, bu sırada oluşan deri yaralanmalarının en aza indirgenmesi ve kırkım sonrasında koyunların basınçlı seyyar koyun banyoluğu sayesinde daha etkili ilaçlanabilmesi amacıyla Koyunlar İçin Püskürtmeli Seyyar Banyoluk Projesi oluşturulmuş ve Proje ile ilimiz ilçelerinde kullanılmak üzere, 12 adet püskürtmeli seyyar banyoluk ile 30 adet ise kırkım makinesi alımı yapılmıştır.

Alımı yapılan banyoluklar Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü deposunda, kırkım makineleri ise Birlik Merkezinde depolanmak üzere Samsun İli Koyun ve Keçi Birliği’ne teslim edilmiştir. Proje ile koyunlarda paraziter mücadele yapılırken, banyoluk sayesinde gebe koyunlardaki atık yapmanın, kırkım makinesi ile yaralanmaların önüne geçilecek ve zamandan kazanılacaktır. Projenin süresi 24 ay, maliyeti ise 725.160.000,00 TL’dir. Proje % 80 DOKAP destekli olup % 20’si de Samsun İli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği bütçesinden karşılanmıştır.

Proje kapsamında 12 adet koyun banyoluğu ve 30 adet şaftlı kırkım makinası 17 ilçeye kullanım ihtiyacına binaen ve sadece Birlik üyelerine olmak üzere, Vezirköprü İlçesine 2; Bafra, 19 Mayıs, Havza, Ladik, Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Ayvacık, Alaçam, Yakakent, Canik, İlkadım, Atakum, Tekkeköy ilçelerine 1’er adet ve Kavak, Asarcık İlçelerine ise ortak kullanılmak üzere 1 adet banyoluk dağıtımı yapılacaktır. Kırkım makineleri, kırkımın önce başladığı yerlerden dağıtılmaya başlanarak ihtiyaca göre diğer ilçelere gönderilecektir. Üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.​