GıdaGüncel

HALLER NASIL?? HALİMİZ NASIL!! AB’YE GİRME YOLUNDA BU NASIL BİR FASIL

El yakan, çep yakan tüketicisini üreticisini nakliyecisini pazarcısını isyan ettiren sebze meyva fiyatlarının nedenini Adanalı üretici Mehmet Mühür’beye sorduk. Çukurova’nın ortasında nerdeyse organik üretime yakın turunçgil üretimi yapan, kullandığı faydalı böcekleri bahçesinde yetiştiren. Bu üretim kalitesi ile alıcıları peşinde koştuğu bir önder üretici.

Üretici Mehmet Mühür’e Sorduk

HALLER NASIL?? HALİMİZ NASIL!! AB’YE GİRME YOLUNDA BU NASIL BİR FASIL

İşin başından sonuna kadar nedenini niçinini en önemlisi geçmişte yaşanan ile mevcut durumu değerlendir iken meriyetteki haller kanunu ve ilgili mevzuatının mevcut ana kanunlara çelişkisini anlatırken çok dikkat çekici bir uyarıyıda eksik etmedi oda: Çifçi konkartoda ilan ederse,Allah esirgesin peşinden devletin moratonyum ilanı gelir dedi.

Yaş sebze meyve sebze ticareti ve üretiminde yaşadığımız sorunların ana sebebi ticaret kanununa, rekabet kanununa , AB mevzuatına aykırı olan hal kanun ve mevzuatlarından kaynaklanmaktadır.

İstanbul Ticaret Odası AB de yaş sebze meyva ticaretinin işleyişini raporlarında net olarak ortaya konmuştur. Üretici ve tüketicilerin aleyhine çalışan mevcut hal kanun ve mevzuatlarında gereken değişiklikler yapılmalıdır.

AB ülkelerinde yaş sebze ve meyvelerin toptancı hallerine girme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yaş sebze ve meyve, genel olarak üç kanaldan perakendeciye ulaştırılmaktadır: (1) toptancı halleri, (2) büyük dağıtıcı marketler, (3) üretici birlikleri. Bunlardan büyük dağıtıcı marketler, toptan ve perakende dağıtım yapabilmektedirler. Ve ticaretini engeleyici mevzuat bulunmamaktadır.Doğrudan doğruya ticaret kanun ve mevzuatı göre faaliyetler içre edilmektedir.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/802263

Yasaklar engel ve müdahalelerle hiçbir yere varılamaz ki varılamayacağı 1960 yılında çıkarılan 80 sayılı hallerin sureti idaresi hakkındaki kanun bunun ispatıdır. Nitekim bu kanun 1980 li yılların başında rahmetli Turgut Özal tarafından meriyetten kaldırttırılarak türk ihracatçısının ve yaş meyve sebze ihracatının üretiminin önünü açmıştır.

Ancak yüksek bir İvme kazanan sebze meyve ihracatı ve üretimi Tansu Çiller zamanında çıkarılan haller kanunu ve buna mütakip zamanlarda kanunda ve mevzuatta yapılan değişikliklerle bu gün üreticinin tüccarın hal komisyoncusunun nakliyecisinin pazarcısının ve nihai tüketicisinin içinde bulundğu karmaşaya sebep olmuştur. Şurası muhakkakkibu karmaşadan kurtulmamızın tek çaresi ;5488 sayılı kanunun 6. bölümünü L bendinin emri olan AB mevzuatına uygun uygulamalara geçmek memleketimizin hayır ve menfaatinedir.

İstanbul Ticaret Odası AB de yaş sebze meyve ticaretinin işleyişini raporlarında net olarak ortaya konmuştur. Üretici ve tüketicilerin aleyhine çalışan mevcut hal kanun ve mevzuatlarında gereken değişiklikler yapılmalıdır.

Mehmet Mühür