GüncelKırsalTarım

Sürdürülebilir gelecek tohumlarla filizlenecek

Işılay REİS YORGUN

Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2016 yılında ilan edilen “10 Şubat Uluslararası Bakliyat Yılı” 2022 teması “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Besleyici Tohumlar” olarak belirlendi.

Bakliyat ürünlerinin insan sağlığı ve gezegenimiz için üretiminde daha az suya ve gübreye ihtiyaç duyması, toprağı koruması ve verimliliğini artırması gibi nedenlerle tüm dünya sürdürülebilir gıda sistemlerinin en önemli ürünü konumunda yer alıyor.

Ülkemiz mutfağının da vazgeçilmezi olan geleneksel besin kaynağı baklagiller ailesi binlerce yıldır yemek kültürümüzün büyük bir kısmını oluşturuyor.

‘Bakliyatın stratejik önemi anlaşıldı’
COVID-19 salgınıyla birlikte bakliyatın stratejik öneminin anlaşıldı. Dünya COVID-19 salgınıyla birlikte tarım ve gıda sektörünün ne kadar stratejik öneme sahip olduğunun ve bakliyatın sağlıklı bir besin kaynağı olarak ne kadar değerli olduğunun artık farkında. Zengin besin öğelerine sahip olması, uzun süre muhafaza edilebilmesi ve ekonomik olması nedeniyle bakliyat ürünlerine yönelik talep artışı pandemi sürecinde daha da hızlandı.

Bitkisel ürünlerin sağlık üzerine etkilerini farkında olan bireyler ile vegan beslenmeyi yaşam biçimi haline getirmiş kesimler tarafından da bakliyat ürünlerinin tüketimi yaygınlaşmakta. Sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretim modellerine yönelmeliyiz.

Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak, yağışların azalması verim kaybına neden oluyor. Artan kuraklık riskine karşı arz güvenliğinin sağlanabilmesi için daha planlı sürdürülebilir tarım sistemlerine geçiş sürecinin hızlandırılması gerekiyor.

Bu doğrultuda daha az suya ihtiyaç duyan ve çevreci bir konuma sahip olan bakliyat ürünlerinin her geçen gün önemi daha fazla anlaşılacak.

Örneğin; bir kilo mercimek üretmek için 50 litre, bir kilo buğday için 750 litre, bir kilo sebze için 322 litre suya ihtiyaç duyarken, bir kilo sığır eti için ise 13 bin litre su harcanıyor. Sürdürülebilir bir gelecek için beslenme tercihlerimizde bitkisel proteinlere daha fazla yer vererek tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirmemiz gerekmektedir.

Gelecek nesillere sağlıklı bir gezegen bırakma noktasında bakliyatlar kilit rol oynamaktadır. Çünkü baklagiller havadaki azotun ve potasyumun toprağa aktarılması açısından ekolojik özelliklere sahiptir. Yetişirken toprağa nitrojen takviyesi yapar ve bu şekilde toprağın ömrünü uzatır. Bakliyat ürünlerinin en önemli özelliği ise sürdürülebilir tarıma olan katkısıdır. Birçok ülke tarım alanlarında sürdürülebilirliği sağladığı ve tarla verimini artırdığı için bakliyat ekimine yöneldi.

Stratejik ürün

Tarımsal üretimin en önemli ana aktörü olan tohumun dünyada artık stratejik öneme sahip.

https://www.dunya.com