Ruhu olmayan hiçbir markanın başarı şansı yok
Doğan Selçuk ÖZTÜRK
Gamze Hanım, kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Diyarbakırlı bir ailenin kızıyım. Çocukluğum biraz Diyarbakır’da, sonra da babamın görevi nedeniyle Konya’da geçti. ODTÜ’de işletme okudum. Ardından kurumsal hayatı bir süre deneyimledikten sonra Ankara’da bu sektördeki ilk girişimimi kurdum. Eski ortağımla birlikte Ankara’ya Cafemiz, Quick China, Kuki House gibi pek çok markayı kazandırdık. Sonrasında 2007 yılında ikinci girişimcilik dönemim başladı. O zaman yüzde yüz banka kredisi ile kurduğum Big Chefs markasının temelleri Çayyolu’ndaki şube ile atıldı. Bugün 15 yıl olacak neredeyse. Şube sayımız 80’e yaklaştı, 7 ülkede faaliyet gösteren 4 bine yakın çalışanlı bir aileyiz.
EN BÜYÜK MEYDAN OKUMAMDI
Tamamını banka kredisi ile finanse etmek zor olmuştur muhakkak.
Başlarken sermayem yoktu. Bankacılık sistemi de daha çok teminat göstererek, yani ipotek vererek kredi alma üzerine kurulu. O nedenle konuştuğum herkes, ailem, arkadaşlarım “Senin kredi bulma ihtimalin yok. Boşuna bu işe girme” diyordu. Çayyolu’ndaki yeri de opsiyonlamıştım. “Boşuna bu insanları meşgul etme, başkasına kiraya versinler” dediler. Birçok bankadan olumsuz geri döndüm. Teminat yoksa kredi veremeyiz dediler. Fakat sonunda bir bankanın önce şube müdürünü, sonra krediler bölge müdürünü, sonra gelip İstanbul’da genel müdür yardımcısını ve genel müdürünü ikna ettim. En büyük meydan okumamdı.Kadın girişimcilerin en büyük sorunu sermayeye erişim. Sermaye bulmakta çok zorlanıyorlar. Çünkü hala Türkiye’deki gayrimenkullerin çok düşük bir yüzdesi kadınların üzerine. Dolayısıyla en büyük meydan okumam kredi bulamazsın diyenlere inat bu krediyi alıp ilk Big Chefs’i açmamdı.
BUGÜNÜN SORUNU SERMAYE DEĞİL İYİ FİKİR BULMAK
O zamandan bugüne yatırım ortamı değişti mi sizce?
Eskiden banka dışında başka bir alternatif yoktu. Ya öz kaynağın olacak ya ortak alacaksın ya da bankaya başvuracaksın. Ama bugün biraz daha farklı olarak melek yatırımcılar var. KGF kredileri var. Kadınlara yönelik esnaf kredileri var. Daha çok alternatif oluştu. Dolayısıyla bence bugünün sorunu bir işe başlarken sermaye bulmaktan daha çok, iyi bir fikir ve sürdürülebilir bir iş modelini kurmak. İş fikriniz çok mu farklıydı ki derseniz, evet aslında bir kafe restoran işletiyoruz ama o zaman olmayan yenilikler getirdik.
https://www.dunya.com