GıdaGüncelSağlıkTeknoloji

Hücresel tarım sayesinde tavuk olmadan yumurta akı üretiliyor!

Hücresel tarım, daha sürdürülebilir yumurta akı proteini üretmek için oldukça önemli bir bakış açısı sağlıyor.

Yumurta akı proteini üretmek için hücresel tarımın kullanılması, gıda endüstrisi için çok önemli olan bir bileşenin çevresel etkisini azaltmanın anahtarı olabiliyor.

Helsinki Üniversitesi’ndeki araştırma ekibi ile Finlandiya’daki VTT Teknik Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışma hücresel tarım yoluyla yumurta akı üretiminin gezegen üzerindeki olumsuz etkinin azaltılabileceğini belirtiyor.

Araştırma, mantar tarafından üretilen ovalbüminin, tavuk yumurtası beyazı üretimiyle ilişkili çevresel yükün bir kısmını hafifletme potansiyeline sahip olabileceğini belirtiyor. Bu, özellikle üretimde düşük karbonlu enerji kaynakları ile yapılabiliyor.

Tavuk yumurta beyazı, içerdiği yüksek kaliteli protein nedeniyle gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir bileşen. Yıllık yumurta proteini tüketimi milyonlarca tona ulaşıyor. Bu pazarın önümüzdeki yıllarda daha da genişlemesi bekleniyor.

Artan talep, hem sürdürülebilirlik hem de etik hakkında soruları gündeme getiriyor. Araştırma ekibi, yumurta üretimi için tavuk yetiştirme gibi yumurta akı üretim zincirinin parçalarının büyük miktarlarda sera gazı emisyonu ürettiğini öne sürüyor.

Hatta su kıtlığına, biyolojik çeşitlilik kaybına ve ormansızlaşmaya katkıda bulunduğunu iddia ediyor.

Yumurta akındaki proteinler mantar hücreleri tarafından üretiliyor!

Hayvan bazlı proteinlere sürdürülebilir alternatifler aramak, gıda endüstrisinde artan bir ilgi haline gelmekte.

Hassas fermantasyon olarak da bilinen hücresel tarım, spesifik proteinleri üretmek için bir mikrobiyal üretim sistemi kullanarak hayvansal proteinlerin üretimi için biyoteknolojiye dayalı bir çözüm sunuyor.

“Örneğin yumurta akı protein içeriğinin yarısından fazlası ovalbümin olarak bilinmekte. Araştırma ekibi ipliksi ascomycete mantarı Trichoderma reesei’nin yardımıyla ovalbümin üretmeyi başardı.

Son olarak ovalbümin üretimi için genetik kodları taşıyan gen, modern biyoteknolojik araçlarla mantarın içine aktarıldı. Ardından mantar daha sonra tavukların ürettiği aynı proteini üretti.

Kaynak: www.gidahatti.com