GüncelTarım

T.T.K.Koop.Genel Müdürü Hüseyin Aydın oldu… FİNANS UZMANI KOOPERATİFÇİ OLABİLİR Mİ ?

1936’da Mersin Silifke Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi’nin İlk ortağı olan ülkemizin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu kooperatife kurucu ve 1 numaralı ortak olmakla hem kooperatifçiliğe olan inancını ortaya koyarak, hem de modern tarım tekniğini uygulama konusunda yol gösterici olmuştu. Yıl 2022 ve Tarım Kredi Kooperatifleri 17 Bölge Birliği, 1625 birim kooperatifi, 188 hizmet bürosu, 7244 personeli ile 1 milyon 100 bin çiftçi ortağı ile devasa hatta yönetilemeyecek yapıya bürünmüş bir kurum haline geldiği ortada. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kuruluşu 1863 yılına, Mithat Paşa tarafından kurulan “Memleket Sandıkları”na dayanıyor. “İmece” ve “Ahilik” gibi yardımlaşma, dayanışma ve ortak çıkar esaslı birliktelikler; günümüzde kooperatifçilikte hayat bulduğu görülüyor. Mustafa Kemal ATATÜRK ve Türk Çiftçisinin birlikte kurup ortağı olduğu, önceleri yönetip denetlediği Tarım Kredi Kooperatifleri’ne şimdilerde yönetici dayanmıyor.
Son yıllarda özellikle çok büyük eleştirilere maruz kalan ve sonra da görevinden azledilen 4 genel Müdür ismini hemen sayabiliriz.
Yeni görev ise T.C Ziraat Bankası eski Genel Müdürü sayın Hüseyin Aydın’na tevdi edildi. Kurumun kuruluş ilkelerini göz önüne alınırsa, direksiyona oturan finansçı karakterli bir Genel Müdür’ün başarılı olamayacağını ta işin başından öngörmek zor olmasa gerek. Finans uzmanından kooperatifçi olur mu!
Bekleyip göreceğiz…
Çiçeği burnunda Genel Müdürümüze, Hem çiftçi Toprak TV ailesi olarak hemde tarım sektörünün bir profesyoneli olarak görevinde başarılı olmasını en içten dileklerimizle istiyoruz.
Geçen hafta, üyesi ve sahibi olduğu Tarım Kredi Kooperatifleri’nin avukatlarının boğucu tutumları karşısında önce toprağına, 3 çocuğuna gencecik eşine ve sonra da hayatına veda eden değerli kardeşimiz Fuat Avşar hayatta olsaydı aynı temennileri O’da dilerdi.
Sayın Genel Müdür’den tarım sektörünün en etkin kurumunu, kuruluş ayarlarına hemen döndürmesini istemek haksızlık olur. En azından kangren haline gelmiş sorunlara çözüm bularak, kurumun gerçek sahibi olan çiftçilerin yüreğine su serperek onları rahatlatması da hizmetin en büyüğü olur bizce.
Çok fazla detaylara girerek ilk günden Sayın Aydın, sizi ürkütmek istemeyiz. Ama, ülkemizde tarımla uğraşan 5 milyon çiftçimizden sayısı 7.500’ü bulan, sıkıntılı toplam borcu da 1 Milyar TL nin altında olup haciz kıskacıyla boğuşan çiftçilerimizi sevindirin onların moralitesini yükseltin lütfen..!
Böylelikle işin başında, üretme arzusu ve morali yükselmiş üyeleri olan bir kurumun sevilen, değer verilen bir genel müdürü olur çıkarsınız bizden söylemesi..
Yine son yıllarda duyduğumuz, gördüğümüz ayyuka çıkmış ve çözüme kavuştuğunda pek iyi olacak, kısa kısa bir kaç konunun suflesini vererek işinizi kolaylaştırmak isteriz..

Bunlardan ilki lojistik şirketiyle ilgili olanı. Tarım Kredi Kooperatifi iştirakleri bünyesinde faaliyet gösteren lojistik firması dururken özel bir firmaya, hatta filoyu bırakın kamyoneti olmayan, lojistikle ilgisi hiç olmayan bu firmadan bu işi alın lütfen. Tarım Kredi Kooperatifi kendi lojistik firması ile yapsın lojistiğini mesela. Taşıdığı gübreden kilogram başına kooperatifin lojistik firmasından 1 kuruş bile olsa dahi, fazla bedel alan(ki, çok daha fazla) ve faturasını gübreyi kullanan çiftçimize yansıtan bu firmanın varlığı, son günlerde artan fahiş fiyatlar nedeniyle tarlasına gübre atamayan çiftçimizin zoruna gidiyor.
Bir diğer isteğimiz ise Sigorta şirketi ile ilgili, yani Bereket Sigortanın bir futbol kulübüne sponsor olması ile ilgili.
Bizce bu durum; T.C. Ziraat Bankasının Türkiye Ziraat Kupasına sponsor olması gibi açıklanamaz. Kurumun kuruluş ve faaliyet yapısına uygun olmadığı için aynı kategoride değerlendirilemez. Çünkü; Tarım Kredi Kooperatiflerinin gerçek sahipleri ve karar alıcıları çiftçilerin bu konuda rızasının olmadığı aşikardır.
Maalesef Tarım Kredi Kooperatifimizde olumsuz diyebileceğimiz daha bir çok şey yazılabilir ama, yeni kurulmuş ve yönetim kadrosu adeta ödüllendirilmiş kişilerden oluşan Tarım Kredi Holding’te, çiftçimizle bizlerin gözüne batmıyor değil..

Evet, zincir marketinden holdingine kadar büyüyen ama yönetilmesine bir türlü çözüm bulunamayan ve hantal bir organizasyon yapısıyla yönetilmez bir hal alan birliğin holdingi!
Kurum ve kuruluşlar prestijleri için reklam, tanıtım vb çalışmalar tabii ki yapar ve yapmalıdır da.
Ama, bunun önce bütçeye sonra da temayüllere uygun olması gerekir diye düşünüyoruz.
İlk brifi bu kurumdan alarak, mesela yeni yıl için dağıtılan eşantiyonların cinsi, sayısı, maliyeti ve kimlere hediye edildiğini hemen öğrenebilirsiniz. Bir cep telefonunun bile çok görüldüğü çiftçi ve babası cep telefonu alamadığı için intihar eden çiftçi çocuğu ortadayken Apple tablet, bilgisayar ve kulaklık faturaları uçuşuyor ortalıkta…
Bizce etik olmayan bu davranışlar, her daim üreten ve Tarım Kredi Kooperatifinin asıl öznesi olan çiftçimizin zoruna gidiyor, biliniz istedik..
”BU Holding, TARIM KREDİ HOLDİNG mi yoksa HOKKA HOLDİNG mi!!!”

Halk Bankası Genel Müdürlüğü, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, Bankalar Birliği Başkanlığı yapmış değerli bürokratımız Sayın; Hüseyin Aydın.
Siz ki; Mithat Paşa’nın kurduğu ”Memleket Sandıkları”nın devamı olarak kurulmuş ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün milyonlarca çiftçimize toprak edindirme için faizsiz kredi vermek için kullandığı Türkiye’nin en büyük bankasının kültürü ile yoğrulmuş birisiniz.Bu sebeple, Mithat Paşa’nın kurduğu “Memleket Sandıkları”nın ruhunu yansıtan “İmece” ve “Ahilik” gibi yardımlaşma, dayanışma ve ortak çıkar esaslı olarak, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 1 numaralı üyesi olarak kurduğu Türkiye’nin en büyük çiftçi birliğinin Genel Müdürlüğünü yapmakta hiç zorlanmayacaksınız. Biz de tüm samimiyetimizle buna inanmak istiyoruz.
Sonuç olarak, tekrar yeni görevinizde başarılar diler, eski Genel Müdür Sayın Fahrettin Poyraz’a da bundan sonraki kariyerinde başarılar dileriz.