Sebze yemek ve mutluluk birbiriyle ilişkili!
Yeterince sebze yemek refah ve mutluluğu artırıyor. Çünkü sebzeler, genel fiziksel sağlığı destekleyen çeşitli besinler içeriyorlar.
Sebzeler çinko, magnezyum, folat ve demir gibi optimal zihinsel işlev için kritik olan sayısız mikro besin içeriyor. Ayrıca vücudu depresyon ve anksiyete ile ilişkilendirilen oksidatif strese karşı koruyan antioksidanlar içeriyorlar.
Yapılan yeni araştırmada araştırmacılar, insanların tükettiği sebze sayısına dayalı olarak mutluluk ve psikolojik esenlik üzerinde bir etki tespit edip edemeyeceklerini görmek istediler.
Bunu test etmek için araştırmacılar, alışkanlık olarak düşük sebze alımına sahip olan 18 ile 65 yaşları arasında 75 katılımcıyı araştırmaya dahil etti. Bu katılımcılar test ve kontrol gruplarına ayrıldılar.
Sebzelerdeki vitaminlerin ve fitokimyasalların, psikolojik iyi oluşu olumlu yönde etkileyen antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahip olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte, sebze yemenin psikolojik iyi olma üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da belirtiliyor.
Sebzelerin lif içerikleri kritik bir role sahip!
Sebze yediğinizde, vücudunuza, bağırsak mukozasını güçlendirmek için çalışan faydalı bağırsak bakterilerini besleyen diyet lifi sağlıyorsunuz. Güçlü bir bağırsak astarı ya da mukozası oldukça kritik öneme sahip. Çünkü artan bağırsak geçirgenliği bağışıklık sistemini tetikleyebiliyor. Ayrıca bu durum
depresif semptomları teşvik edebiliyor.
Lifin ayrıca nörotransmiter konsantrasyonlarını etkileyen ve depresif semptomları azaltabilen inflamasyonu düşürmeye yardımcı olabileceği de belirtiliyor.
Koyu yeşil yapraklı sebzelerin içerdiği folat, duygu durum düzenleyici olarak işlev gören serotonin ve dopamin üretimi için de gerekli oluyor.
Ayrıca şeker, tuz, yağ, katkı maddesi ve koruyucu madde bakımından yüksek olan çok fazla işlenmiş gıda yemenin daha büyük bir depresyon riski ile ilişkili olduğu biliniyor. Daha fazla sebze yemek aşırı işlenmiş gıdaların tüketimini azaltıyor. Böylece depresif belirtiler azaltabiliyor.
Kaynak: www.gidahatti.com