Perakende yasası, gıda ile beyaz eşyayı karşı karşıya getirdi
Sektör temsilcileri, getirileceği iddia edilen yeni düzenleme ile zincir marketlerde beyaz eşya, mobilya ve elektronik eşya gibi ürünlerin satılamayacak olmasını değerlendirdi.
Küçük ve orta ölçekli esnafın ayakta kalabilmesi için, zincir marketlerde bazı ürünlerin satışının yasaklanmasını içeren paketin TBMM’ye gönderileceği belirtiliyor. Düzenlemeye göre, zincir marketlerde beyaz eşya, elektronik eşya, mobilya, ev tekstili, kırtasiye, nalburiye ve hırdavat satılamayabilir.
Bloomberg HT’ye konuk olan, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendecileri Derneği (BEYPER) Başkanı Ali Yıldız ve Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, zincir marketlerde ekmekten elektroniğe bazı ürünlerin satışının sınırlanacağı iddiası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Biz de yoğurt ve çay satalım o zaman”
BEYPER Başkanı Ali Yıldız, konu hakkında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Orda ürünlerin yasaklanması bizim için çok önemli. (Zincir marketler) fiyat vererek sezonluk malları satmaya çalışıyorlar. Tüketici de fiyat bazlı gittiğinde bazen yanlış ürünler alabiliyor. Biz daha sonra kendi mağazalarımızda yanlış alınan ürünlerin sorunlarını dinliyoruz. Tüketicinin ihtiyacına göre ürün verebilmek için uzmanlık alanı gerekiyor. Bu kararın alınması çok doğru oldu, kaç yıldır uğraşıyorduk. Bizler sadece beyaz eşya satıyoruz. Biz de o zaman, süt, yoğurt, peynir ve çay gibi ana kalem 10 gıda ürünü satabiliriz.”
“Ufak parçalı ya da paketli olan mobilyalar satılabilir”
MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan ise, perakende yasası hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Tüketicinin kendi imkânlarıyla kurabildiği tarzda, ufak parçalı ya da paketli olan mobilyalar satılabilir diye düşünüyoruz. Bunla ilgili bizim sektör olarak hiçbir kaygımız yok. Fakat, online satışlarda, büyük hacimli olan ürünlerle ilgili hem servis konusunda hem de iade konusunda çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Burada da aynı şeyle karşı karşıya gelebiliriz.” dedi.
“Burada esas karar verici tüketicidir”
GPD Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, zincir marketlerde beyaz eşya ve elektronik eşya satışının sınırlanmasının sektör genelindeki etkisine ilişkin olarak şu yorumu yaptı:
“Perakendenin tanımı bizim yaptığımız zincir mağazaların tanımı yasa gereği gıda ve ihtiyaç maddelerini sunabilmek. Bu konuda yasaklamalarla değil, rekabetle kalite artar ve gelişir. Dolayısıyla, burada esas karar verici tüketicidir. Tüketicinin kararlarına saygı duymak gerekiyor. Eğer bizim sunduğumuz ürünün hizmetinden ve fiyatından memnunsa bizden satın alıyor. Onların uzmanlık alanını tercih ediyorsa da, tabii ki alışverişi oradan yapacaktır. Burada tüketici derneklerinin de görüşünü almak gerekiyor.”
Tüfekçi, BEYPER Başkanı Ali Yıldız’ın söylemiş olduğu, “Biz de, süt, yoğurt, peynir ve çay gibi ana kalem 10 gıda ürünü satabiliriz.” yorumuna cevap olarak, “Beyaz eşya mağazasında domates ve biber satabiliyorlarsa, onların bileceği iş. Satabilsinler, rekabet de gelişsin. Bir ürün ne kadar çok noktada satılıyorsa, ürüne ulaşılabilirlik kolaylaşır. Dolayısıyla, fiyat istikrarı devreye girer. Enflasyonla da daha az problem yaşarız diye düşünüyorum.” dedi.
Kaynak: www.bloomberght.com