Sorting by

×
GüncelTarım

ZOR YIL OLACAK

Artan girdi maliyetleriyle birlikte 2022 yılının zor geçeceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Ham madde ve kur krizi nedeniyle marketlerde kotalı satışın yaşandığı, üretim maliyetlerinin enflasyonun üzerinde arttığı, devam eden kuraklığa bir de gübre krizinin eklendiği 2021 nedeniyle, 2022’nin ‘Yok yılı’ olması riski var. Bu yılın çok daha zor ve çok daha pahalı geçmesi bekleniyor” dedi

Tarımsal üretim maliyetlerindeki sert artışlarla, gübre kriziyle, kuraklıkla, rekoltedeki ciddi düşüş ve tüm bunların sonucunda yüksek bir gıda enflasyonu ile geçen 2021’in ardından bu yıl da tarımsal ürünlerde ciddi bir pahalılık beklentisi var. Artan girdi maliyetleriyle birlikte 2022 yılının zor geçeceğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Suiçmez, “Yıllardır uygulanan yanlış tarım politikasından vazgeçilip üretim ekonomisine geçilmediği, üretim maliyetlerinin düşürülmediği, yerli üretim ve üreticinin korunup desteklenmediği süreçte bizi ekmekte de sütte de ette de meyve ve sebzede de çok ciddi bir kriz ve çok pahalı bir 2022 yılı beklemektedir. 2021, pandemi belirsizliği sürerken derinleşerek büyüyen genel ekonomik krizle, aşırı döviz artışı ve TL’nin değerinin azalmasıyla, küresel enerji krizinin yurt dışına bağlı mazot ve gübre gibi temel girdilere yüksek fiyat olarak yansımasıyla, tarımsal destekleme bütçesindeki yetersiz artışlar ve geç ödemelerle, kuraklık ve girdi kullanımındaki azalma nedeniyle rekoltelerdeki ciddi düşüşlerle geçti. Türkiye’nin kendine yeterliliği azaldı. Kuraklığın etkisiyle daha da azalacağı bekleniyor. Sürekli artan gıda enflasyonu, raflardaki aşırı gıda fiyatları, tüketici gelir düzeyinin yetersizliğine bağlı talep azalışı yaşandı” ifadelerine yer verdi.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTTI

Tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın enflasyonun üzerinde arttığına vurgu yapan Suiçmez, “Ürünlerin tarladaki fiyatı enflasyonun altında, marketteki fiyatı enflasyonun üstünde kalıyor. Üreten çiftçi para kazanamıyor, tüketiciler ise pahalı gıda tüketiyor” dedi. Suiçmez, bu kısır döngünün aşılmasının yolunun; desteklerin zamanında ve yeterli miktarda verilmesi, girdi maliyetlerinin somut önlemlerle düşürülmesi, küçük çiftçinin önünü görüp ekim dikim yapabilmesi için tarımsal kredilerin uygun faiz oranıyla çiftçiye verilmesinden geçtiğine dikkat çekti.

“ZOR GÜNLER KAPIDA”

Suiçmez, “Ülkemizde derinleşerek yaşanan genel ekonomik kriz ve süren iklim krizi ortamında üretim açısından belirsizliğin sürmesi ve üreticileri için sürekli ve yeterli üretim ortamına dönük öngörülebilirliğin olmaması en önemli sorun olup, 2022 yılı ve sonrasında üreticilerimiz ile tüketicilerimizi çok daha zor günler beklemektedir. Çözüm; kısa orta ve uzun vadede arz açığımızın yerli üretimle karşılanmasına yönelik somut önlemlerinin gecikmeden alınmasıdır. Yıllardır uygulanan yanlış ve yanlış tarım politikasında vazgeçilip üretim ekonomisine geçilmediği, üretim maliyetlerinin düşürülmediği, yerli üretim ve üreticinin korunup desteklenmediği süreçte bizi ekmekte de sütte de ette de meyve ve sebzede de çok ciddi bir kriz ve çok pahalı bir 2022 yılı beklemektedir” ifadelerine yer verdi.

YAPRAK ÖZER/ ANTALYA GÜNDEM ÖZEL