GüncelKırsal

KODA 4 bini aşkın öğretmene ulaştı, ‘Kırsalda Eğitim ve Ar-Ge Merkezi’ kuracak – Vahap MUNYAR

Vahap MUNYAR

2021’in son haftasında “Köy Okulları Değişim Ağı” (KODA) Kurucusu ve Genel Koordinatörü Mine Ekinci’den mesaj geldi:

– KODA, 5’inci yaşını tamamladı. Bundan sonrası için daha büyük ve sağlam adımlar atabilmenin yolu daha fazla kişi ve kurumun kırsalda eğitimin niteliğini artırmak meselesine inanmasından geçiyor.

Mine Ekinci, 2015-2016 yılına döndü:

– KODA kurulmadan önce Harvard Üniversitesi’nde Uluslararası Eğitim Politikaları alanında yüksek lisans yapıyor, kırsalda eğitim konusunu akademik olarak çalışıyordum.

O günlere dönük gözlemini paylaştı:

– “Kırsalda eğitim” denince köy okullarına bot, mont, kitap göndermenin ötesine gidilemediğini, birçok farklı sebepten dolayı kırsaldaki çocukların sistematik olarak daha düşük nitelikte eğitim almasının her kademede kanıksandığını gördüm.

Aynı dönemde bulundukları köylerde mucizevi dönüşümler yaratan köy öğretmenleri, konuya başka açılardan bakmaya istekli eğitmen ve akademisyenlerle tanıştığını bildirdi:

– Aralık 2016’da KODA’yı kurduk. KODA’nın amacı, Türkiye’de kırsalda büyüyen çocukların eğitim hayatında gerçek ve sürdürülebilir bir değişim yaratabilmek.

Bunun iki yolunun olduğuna inandıklarını kaydetti:

Kırsalda yaşayan çocukların öğretmenlerini ve ailelerini hedef alan eğitimler gerçekleştirmek.
Kırsalda yaşayan öğretmen ve aileleri hedef alan, kırsala özgü hazırlanmış eğitsel rehber içerikler geliştirmek. KODA, bütün çalışmalarını bu strateji etrafında kurguluyor.
Bağımsız ve tarafsız duruşlarını kaybetmeden Milli Eğitim Müdürlükleri ve eğitim fakülteleri başta olmak üzere yakın işbirliklerini hayata geçirdiklerini vurguladı:

– Şimdiye kadar 4 binden fazla öğretmen ve öğretmen adayına, bir o kadar köye ulaştık. Farklı il ve ilçelerdeki istekli köy öğretmenlerini bir araya getirip, eğitimlerle, etkinliklerle destekledik.

Yeni atanan öğretmenlerle deneyimlileri birebir buluşturup deneyim alışverişinde bulunabilmelerine çaba harcadıklarını ifade etti:

– Öğretmen adayları ile “Köye İlk Adım” adı altında bir dönem süren, geleceğin sınıf öğretmenlerini köy okullarında çalışmaya hazırlayan eğitim programları yürüttük. Aile eğitimleri yaptık.

KODA’nın böylece 5 yılda Türkiye’de eğitim alanında öne çıktığının, Bakanlık düzeyinde işbirliklerine imza atabildiğinin altını çizdi:

– Arzumuz önümüzdeki 5 yılda Türkiye’de binlerce öğretmene, aileye, köye ulaşmak ve 10 binlerce çocuğun hayatında kalıcı farklar yaratabilmek.

Bu amaca ulaşabilmek için belirledikleri hedefi paylaştı:

– Bursa-Orhaneli’nde “Kırsalda Eğitim ve Ar-Ge Merkezi” kurmak istiyoruz. En büyük dileğimiz bu merkezde yürüteceğimiz uygulamalı eğitim programlarıyla daha fazla sayıda eğitmen yetiştirerek Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere nitelikli eğitim götürebilmek.

Mesajını söz konusu merkezin kurulmasıyla ilgili beklentisini dile getirerek noktaladı:

– “Kırsalda Eğitim ve Ar-Ge Merkezi”yle yazacağımız başarı öyküsünün öncelikle Türkiye’de, sonrasında da dünyada kırsalda eğitimin kaderini dönüştürebileceğine inanıyorum.

KODA’nın yolu açık olsun…