Sorting by

×
GüncelKırsal

‘Dünyanın en yaşlısı’ denen ağacın gerçek yaşını ortaya çıkaranlara 20 ay hapis

‘Türkiye’nin ve dünyanın en yaşlı ağacı’ olarak tanıtılan porsuk ağacının gerçek yaşını ortaya çıkarmak için çalışma yürüten orman mühendislerine 20 ay hapis cezası verildi.

Cezanın gerekçesiyse yaş belirlemek için kullanılan karot alma yöntemi.

Mahkeme, karot alınmasını ağaca zarar vermek olarak değerlendirdi. Ancak bilim insanları hazırladıkları raporda ağaca bir zarar verilmediğini ve yaş belirlenirken karot alınması gerektiğini vurguladı. Sadece bilim insanları değil jandarma da ağacı kontrol ederek zarar verilmediği doğrultusunda tutanak tuttu.

2016 yılında Zonguldak Milli Parklar şube müdürü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden bir akademisyen, Alaplı ilçesinin Gümeli yaylasında dünyanın en yaşlı büyük ağacını bulduklarını kamuoyuna duyurmuşlardı. Ağacın 4 bin 112 yaşında olduğunu öne sürmüşlerdi.

Bunun üzerine orman mühendisleri Ahmet Demirtaş ve Salih Usta ağacın yaşının abartılmış olabileceğini düşünerek bölgeye inceleme yapmak için gitmişlerdi.

İki mühendis de 20 yıldır Kırsal Çevre Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği çatısı altında anıt ağaçlarla ilgileniyor. Birçok anıt ağacının tespit edilmesini de sağlamışlar.

Ağacın gerçek yaşı en fazla 2 bin

Demirtaş ağacın yaşını ölçmek için uyguladıkları işlemi şöyle anlattı: “Biz ağaçtan altın vuruşula karot aldık. Biyopsi alınır gibi karot alınarak ağaçların yaşı belirleniyor. Ayakta olan canlı ağaçların yaşı bu yöntemle ölçülüyor. Bu bilimsel yöntemden başka bir yol yok. Karotu aldık ve biz orada çıplak gözle saydığımızda ağacın yaşı 1950 ile 2 bin arasında olabilir dedik. Çünkü ağacın gövdesinin içi boş, kovuktu. Tam yaş tespiti yapabilmek olanaklı değil bu tür ağaçlarda. Karşı taraf da 4 bin 122 bir sayı koymuş ortaya. Böyle bir şey olması asla mümkün değil. İçi kovuk ağaçlarda böyle bir sayı elde edilemez.”