GüncelKırsalTarım

İsrail Sazanı İle Mücadele Projesi Hayata Geçirildi

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve yürütülen, DOKAP tarafından desteklenen Samsun İsrail Sazanı İle Mücadele Projesi’nde uygulama aşamasına geçildi.

Proje; halk arasında İsrail Sazanı, Macar Sazanı veya Ciguli diye adlandırılan Carassius Gibelio türü istilacı bir türün, Avcılık yolu ile stoklarının iç sularımızdan baskın konumdan çıkarılmasını, Bölgede damak tadına hitap etmediği için bu istilacı türün ekonomiye farklı pazarlarda kazandırılmasını amaçlıyor.
Proje kapsamında temin edilen fanyalı uzatma ağları, can yelekleri ve sintine suyu boşaltma pompalarının teslim töreninde bir konuşma yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Proje, Samsun İli Kızılırmak Deltasında bulunan Balık Gölleri ve Lagün Kompleksi ile Altınkaya Baraj Gölü II. Avlak Bölgesinde uygulanacaktır. Projemiz 918.500 TL bütçeye sahip olup, bu kaynağın tamamı DOKAP idaresi tarafından karşılanmaktadır.” dedi.

Projeye sağladığı yüzde yüz katkılarından dolayı DOKAP idaresine teşekkür eden İl Müdürü Sağlam; Proje kapsamında iki adet soğuk hava deposunun temin edildiğini, Proje süresi olan 3 yıl boyunca balık avcılığının yasak olduğu dönemler hariç olmak üzere 3 ayda bir projeye dâhil edilen 25 balıkçı teknesine 50 adet fanyalı uzatma ağı teminine devam edileceğini ve 3 yıl boyunca toplam 450 adet ağ malzemesi dağıtılarak mücadelenin destekleneceğini ifade etti.

Yörükler Su Ürünleri Kooperatif binasıyla, İsrail Sazanı ile Mücadele Projesinde kullanılmak üzere temin edilen soğuk hava deposunda da incelemelerde bulunan Sağlam, Sadece bugün, Yörükler Su Ürünleri Kooperatif balıkçılarının bir günde 1 ton’dan fazla İsrail sazanı avladığını ve Proje ile birlikte bu miktarın çok üzerine çıkılacağını belirterek istilacı türün 1,70 TL civarından yem fabrikalarına pazarlanarak balık yemi ham maddesi olarak kullanıldığını söyledi.