“Samsun’da Tarımsal Üretimde Ekonomik ve Çevre Dostu Çözüm ve Yaklaşımlar” Konulu Çiftçi Eğitimi Gerçekleştirildi
Samsun Atakum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Samsun Ziraat Odası Başkanlığı tarafından finanse edilen Tarımsal Üretimde Ekonomik ve Çevre Dostu Çözüm ve Yaklaşımlar Projesi kapsamında; Samsun Atakum İlçesi Kayagüney Mahallesinde Kayagüney, Kabadüz ve Özören Mahalleleri üreticilerine yönelik olarak HUMİK ASİT, BORDO BULAMACI ve GÜLLECİ BULAMACI yapımı üreticilere uygulamalı olarak gösterilerek kullanım şekilleri anlatıldı.
Eğitime Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM, Atakum Kaymakamı Kemal YILDIZ, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan TÜTÜNCÜ, Atakum İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yener GÜNAY, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale BAYKAL, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personelleri, Kayagüney Muhtarı, Kayagüney ve çevre Mahalle üreticileri katıldı.
Samsun İl Tarım Ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Bu eğitimle tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin yükseldiği bu son dönemde; üretim alanlarında toprak ve doğal dengeyi koruyarak, gübre ve zirai ilaç girdi maliyetlerini düşürmek suretiyle minimum girdi ile maksimun verim sağlamayı hedeflemekteyiz. Emeği geçen personelimize şimdiden teşekkür ediyor, Eğitimin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Atakum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Şevket Şahin, Dr. Birsen Karabük ve Dr. Olgunay Şahinoğlu, Humik Asit, Bordo Bulamacı ve Gülleci Bulamacının yapımını uygulamalı olarak anlattı.
Programın eğitim içeriğine ait detay bilgiler şu şekildedir;
Humik Asit; kendi ağırlığının yaklaşık 20 katı kadar su tutabildiğinden, toprağın su tutma özelliğini arttırır. Su miktarını dengeler, bitkinin kuraklığa karşı direncini arttırır. Kurak bölgelerde verimi yükseltir. Az su ile de verimli bir sulama yapılmasını sağlar. Tohum yatağı şartlarının uygun olmasına yardımcı olur. İyi bir toprak düzenleyici özelliğinden dolayı tarımsal ürünlerde verimin ve kalitenin yükselmesini sağlar.
Leonarditten Humik Asit Yapımı; 100 lt’lik Humik Asit hazırlamak için 150- 200 lt’lik fıçı ayarlanır. İçine 100 lt su konulur. Bu su 70 dereceye kadar ısıtılır. Isıtılmış suya 25 kg toz leonardit eklenir ve çok iyi karıştırılır. Bu karışımın üzerine 1250 gr Potasyum Hidroksit atılır. Oluşan karışım en az 1 saat dibe çöken tortu karıştırılır. Sonra 1 gün kadar dinlendilir. Oluşan Humik Asit süzülerek plastik bidonlara alınır. Bu şekilde kullanıma hazır Humik Asit hazırlanmış olur.
Bordo Bulamacı; Mantar ve bakterilerin sebep olduğu hastalıkların önlenmesinde kullanılan kireç ve bakırsülfat (göz taşı) karışımından oluşan bir maddedir. % 1’lik Bordo Bulamacı Hazırlamak için 1 kg göztaşı ve 1 kg sönmüş veya 0,5 kg sönmemiş kirece ve bunları eritmek ve karıştırmak için 1 adet 100 ve 1 adet 50 lt’lik plastik veya ağaç fıçı, beton havuz, plastik kova, süzmek için tülbent, ağaç sopa (karıştırıcı) gibi malzemelere ihtiyaç vardır (demir, saç teneke gibi metal kaplar kullanılmaz).
Bordo Bulamacının Hazırlanması: Evvela 50 lt’lik bir plastik kovada bir miktar temiz su (bir gün önceden ya da ılık su) ile 1 kg. göztaşı iyice eritilerek su ile 50 lt’ye tamamlanır. Benzer şekilde 1 kg sönmüş kireç veya 0,5 kg sönmemiş kireç 100 litrelik ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilavesiyle karıştırılarak 50 lt’ye (kovanın yarısına kadar) tamamlanır. Hazırlamış olduğunuz 50 lt’lik göztaşılı su karıştırılmakta olan kireçli suyun içine yavaş yavaş ilave edilir.
Bu şekilde hazırlanan % 1’lik bordo bulamacının yakıcı olup olmadığını kontrol etmek için passız ve parlak bir çivi iple bağlanarak bulamacın içine sarkıtılır ve 5-10 dakika kadar bekletilir. Çivide pas rengi oluşursa bordo bulamacı yakıcıdır. Bu durumda bulamaca bir miktar daha kireçli su ilave edilmelidir. Bulamaç süzgeçten geçirildikten sonra taze kullanılır. Hemen kullanılmaz ise daha iyi yapışmasını ve muhafazasını sağlamak için 100 lt bordo bulamacına 200 gr şeker ya da 1 lt yağsız süt ilave edilerek 10 gün kadar bozulmadan saklanabilir.
Gülle Bulamacı ise kireç ve kükürt karışımından oluşur. Bitkiye zarar veren fungal hastalıklar, tüm böcek zararları ve akarisitlere karşı kullanılabilir.
Gülle Bulamacının Hazırlanması; 15 lt tenekeye 10 lt su konulur. Üzerine 1,5 kg kireç ilave edilir ve kirecin yanması için 15 dakika beklenir. Daha sonra 3 kg kükürt ilave edilir ve 1,5 saat karıştırılarak kaynatılır. Ateşten alınarak soğumaya bırakılır. Dinlenen karışımın serum kısmı tülbent yardımıyla süzülerek plastik bir kaba alınır. Tortu Plastik kaplarda muhafaza edilen solüsyondan kullanılacağı zaman 100 lt suya 1 lt gelecek şekilde karıştırılır.
Elde edilen karışım meyvelerin çiçeklenme dönemi hariç yaprak, gövde ve dallarına uygulanır. Gülleci bulamacının içerisinde bulunan kükürt aynı zamanda toprak PH’nı düzenler. Gülleci bulamacı yapımından sonra tenekenin dibinde kalan tortu sıvı polisülfürdür ve oldukça alkalidir. Su ile karıştırılarak ağaçların gövdelerine sürülebilir ya da toprağa karıştırılabilir.