Sorting by

×
DünyaGüncel

BM’den ‘Hızlanın’ uyarısı: Emisyonlar yedi kat daha hızlı kesilmeli

Birleşmiş Milletler (BM) Galsgow’da düzenlenecek COP26 zirvesinden önce bir rapor hazırlayarak ülkelerin sera gazlarını büyük ölçüde azaltmak için ne yapmaları gerektiğini ortaya koydu.

İklim politikalarının yetersiz olduğunu vurgulayan BM, hızlı bir başlangıç yapılabilmesi için atılması gereken adımları üç başlıkta topladı; emisyonları azaltmak, metan kirliliğini azaltmak ve küresel bir karbon piyasası oluşturmak.

Dünyanın iklim hedeflerine ulaşmak için emisyonlarını yedi kat daha hızlı kesmesi gerektiğini belirten BM’ye göre hedeflenen noktadan çok uzaktayız.

Emisyonların dörtte üçünden gelişmiş ülkeler sorumlu

BM’nin raporuna göre birçoğu geçen yüzyılda yoğun sera gazı kirliliği yoluyla Dünya’nın ısınmasına yol açan önde gelen ekonomiler, sorunun üstesinden gelmek için hala üzerine düşeni yapmıyor.

BM’ye göre küresel sera gazı emisyonlarının kabaca dörtte üçünden sorumlu olduğu göz önüne alındığında gelişmiş ülkelerin cesur hedefler belirlemedeki veya mevcut hedefleri tam olarak yerine getirmedeki başarısızlığı, dünyanın iklim felaketlerinden kurtulamamasının önemli bir nedeni.

Dünyanın mevcut yıllık emisyonları ile altı yıl önce Paris’te belirlenen hedeflere ulaşmak için ne kadar küçülme gerektiği arasında kalan önemli boşluğa rağmen, rapor ilerleme olduğuna dair kanıtlar olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Hedefler büyük, adımlar yavaş

ABD, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) gibi bazı kilit kuruluşlar, 2030’a kadar emisyonlarda keskin kesintilerle sonuçlanacak yeni ve daha güçlü iklim planlarının ana hatlarını çizdi. Çin ve Hindistan gibi diğer büyük yayıcılar ise henüz resmi olarak yeni planlar sunmadı ancak sırasıyla 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını düşürmek veya devasa miktarlarda yenilenebilir enerji kurmak gibi ulasal hedefler açıkladı.

BM raporu, fosil yakıtlardan uzaklaşan derin dönüşümün, bilim adamlarının söylediği kadar hızlı gerçekleşmediğini ortaya koyuyor .