Karaman’da hedef zeytin ve zeytinyağı üretiminde marka olmak
Elma ve hububatla öne çıkan Karaman, çiftçilerin son dönemde üretimine ağırlık verdikleri zeytin ve zeytinyağıyla marka olma yolunda ilerliyor.
Elma ve hububatla öne çıkan Karaman, çiftçilerin son dönemde üretimine ağırlık verdikleri zeytin ve zeytinyağıyla marka olma yolunda ilerliyor.
Konya’nın Hadim ilçesinden doğan Göksu Nehri, Toros Dağları’nın ortasından geçerek derin bir vadi oluşturuyor. Geçtiği yerlerde mikroklima etkisi oluşturan nehir, buralarda Akdeniz ikliminde yetişebilen birçok meyve ve sebzenin üretimine olanak sağlıyor.
Karaman’ın Göksu’ya yakın 13 köyünde yüzlerce yıldır zeytincilik yapılıyor. Tarımda makineleşmenin, sulama imkanlarının artması ve zeytinciliğe verilen teşviklerle geçmişte ekilmeyen arazilere de zeytin fidanı ekilmeye başlandı.
Ekim ayının başından bu yana zeytin hasadının yapıldığı bölgede bu yıl rekoltenin 10 bin ton civarında olması bekleniyor.
“Karaman zeytinde de iddialı”
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, AA muhabirine, elma ve hububat üretimiyle ön planda bulunan Karaman’ın artık zeytin üretiminde de iddialı olduğunu söyledi.
Göksu havzasında yetiştirilen zeytinlerin ülkenin en kaliteli zeytinleri arasında gösterildiğini ifade eden Bayram, “Bölge bakir bir bölge. Üretim tamamen organik. Üründe ilaç kalıntısı yok, toz yok. Zeytinden elde edilen zeytinyağının asit oranı çok düşük. Şimdiye kadar insanlar sadece kendi ihtiyaçları kadar ürettikleri için kalite ön planda kalmış.” diye konuştu.