GüncelKırsal

Kuraklık, Ege’nin can suyu Gediz Nehri’ni de etkiledi: Zor durumdalar, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadık

Ege Bölgesi’nin Büyük Menderes’ten sonraki ikinci büyük akarsuyu Gediz Nehri’nde kuraklığın etkisiyle yer yer suların çekilmesi, bölge insanının endişelerini artırdı. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “Maalesef çiftçimiz zor durumda, buralarda doğup büyüdüğümüz için şu ortamı çok iyi bilen insanlarız. Hiç daha böyle bir durumla karşılaşmadık. En kurak zamanlarda bile ufak bir su birikintisi, ufak bir çay akıntısı gibi akıntı olurdu” diyerek endişelerini dile getirdi.

İç Batı Anadolu’da Murat, Eğriöz ve Şaphane dağlarından doğan, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir’den geçtikten sonra Ege Denizi’ne dökülen ve bölgede 1 milyon 200 bin dekar arazinin sulamasında kullanılan nehirde, kuraklığın etkileri belirgin şekilde gözleniyor.

Bölgedeki yağışlar ve derelerle beslenen nehrin, özellikle Salihli ilçesinde kurulu Demirköprü Barajı’ndan sonraki bölümünde, kilometrelerce akmadığı görülüyor.

Ramsar Sözleşmesi olarak bilinen “Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi” ile koruma altında bulunan nehir ve havzasındaki fauna ve floranın da kuraklık ve ekolojik kirlilik nedeniyle daraldığı belirtiliyor.

20211018_2_50484779_69755155

”GEDİZ NEHRİ İLK DEFA BU KADAR KURUDU”

Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü Abdullah Şenol, kuraklığın yanı sıra yanlış sulama metotları nedeniyle de nehrin kuruduğunu ve yeraltı suyunun derinlere indiğini söyledi.

Kurumanın endişe verici boyutta olduğunu aktaran Şenol, “Demirköprü Barajı’mızda ve Marmara Gölü’nde su kalmadı. Barajımızda su kalmadığı dönemlerde bile yeraltı kaynaklarımızdan gelen sular vardı. Gediz Nehri ilk defa bu kadar kurudu.” dedi.