DünyaGıdaGüncelTarım

SOFI 2021 raporu: Artan açlık, dünyayı bir yol ayrımına getirdi!

FAO Türkiye, Dünya Gıda Günü 2021 etkinlikleri çerçevesinde 6 Ekim’de dijital bir lansman yaparak Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2021 (SOFI 2021) raporunun sonuçlarını paylaştı. Raporda öne çıkan bulguların paylaşıldığı lansmanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü, IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan katılımcılar konuşma yaptı.

FAO, IFAD, UNICEF, WFP ve WHO tarafından ortaklaşa hazırlanan bu yıllık rapor (SOFI 2021), COVID-19 pandemisinin ortaya çıkmasının ve yayılmasının akabinde, kronik gıda güvencesizliğinin durumuna ilişkin, kanıtlara dayalı ilk küresel değerlendirme olma niteliğini taşıyor. Bu önemli rapor, küresel ölçekte açlığın ve gıda güvencesizliği hakkında güncel bilgileri, kapsamlı değerlendirmeler ve yetkililere ait tahminleri de kapsıyor.

Viorel Gutu: pandeminin etkileri devam ediyor

Ahu Orakçıoğlu’nun moderatörlüğünde düzenlenen online etkinlikte, SOFI 2021 raporunun ana bulgularının gösterildiği bir videonun ardından açlık ve kötü beslenmenin artışta olduğunu dile getiren FAO Türkiye temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Viorel Gutu, COVID-19 pandemisinin etkilerinin tüm dünyada devam ettiğini söyledi. Gutu; açlık, yetersiz beslenme ve gıda güvencesizliğinin başlıca sebeplerinin çatışmalar, iklim değişkenliği ve aşırı hava olayları, ekonomik istikrarsızlık ve gelir eşitsizliğinin yüksekliği olduğunu ifade etti.

IFAD Orta Asya ve Doğu Avrupa Merkezi Başkanı ve Ülke Direktörü Bernard Hien, SOFI 2021 raporunun gıda beslenme konularını çok boyutlu bir bakış açısıyla analiz ettiğini söyledi, daha sürdürülebilir gıda sistemlerinin hayata geçirilebilmesi için devlet ile özel sektör arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Batyr Berdyklychev, COVID-19 pandemisinin sağlık sistemlerinin yanında gıda sistemini de etkilediğini, bu 2 sistemin birbirine bağlı olduğunu söyledi. Gelir eşitsizliğinin fazla olması ve sağlıklı diyetlerin maddi olarak erişilebilirliği arasındaki ilişkiye değinen Berdyklychev, herkesin sağlıklı beslenmeye erişimini sağlamanın, acil bir konu haline geldiğini ekledi