14 yıl sonra tahılda yine enerji krizi!
Dünyayı 2007/2008 yıllarındaki gıda krizine sürükleyen bir dizi faktörün başında petrol fiyatlarındaki sert artış geliyordu. Şimdi de tarlalarda doğalgaz şoku yaşanıyor. Analistler ‘gelecek 12 ayda fiyat artışı sürecek’ diyor.
Dünyada birçok ülkeyi ve sektörü tehdit eden enerji krizi tarıma sıçradı. Doğalgaz darboğazı Çin, Hindistan, Avrupa ve ABD’nin birçok bölgesinde maliyetleri artırarak tarımsal üretimde sıkıntı yaratıyor. Bu da tahıl fiyatlarına yansıyor. Ürün hasadında yaşanan sorunların yanı sıra çiftçilerin daha düşük maliyetli ürünlere yöneleceği kaygısıyla buğday, soya, mısır, şeker, pamuk fiyatlarında artış yaşanıyor. Zaten son yılların en yüksek seviyesinde olan fiyatların gelecek 12 ay içinde tırmanmaya devam edeceği tahminleri yapılıyor.
Şiddetli bir enerji krizi dünya tarım ve gıda fiyatları için her zaman en büyük risk unsurlarından biri olmuştur. Tarımsal üretim, ya doğrudan fosil yakıtlar ya da enerji yoğun gübre gibi girdiler yoluyla büyük bir enerji tüketimi gerektirir. Daha yüksek enerji fiyatları maliyetleri artırmasından dolayı üretimi düşürür, üreticinin başka alanlara kaymasına neden olur ve fiyatların yükselmesine yol açar. Enerji ile ilgili üretim giderleri mahsuller arasında farklılık gösterebilir.