GüncelTarım

Çiftçilerin borcu 147 milyar TL’yi aştı: Üreticiler Ankara’ya gidiyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, Nisan 2021’de çiftçinin özel ve kamu bankalarına 142 milyar TL olan borcu, Temmuz’da 147 milyar 409 milyon TL’ye çıktı. Aldığı krediyi ödeyemeyen çiftçiler, 30 Eylül (yarın) ve 6 Ekim’de Ankara’da iktidara seslenecek.

Yüksek girdi maliyetleri karşısında zorlanan çiftçi, aldığı krediyi ödeyemiyor.

Çiftçinin, Tarım Kredi Kooperatifi borçlarına 15 Nisan 2021’de yürürlüğe giren yasa ile belli koşullara bağlı olarak yapılandırma olanağı getirilmişti. Tarım Kredi Kooperatifleri’ne, üç yıl içinde geri ödemeli yapılandırmaya; yüzde 30 peşinat ödeme koşulu ile başvurabilmesi sağlandı. Ancak, faiz oranları yüzde 12-18 olarak belirlendi.

ÇİFTÇİNİN BANKA BORCU SON BİR YILDA 19 MİLYAR TL ARTTI

Çiftçilerin Ziraat Bankası’nı olan borçları, yasanın kapsamı dışında tutuldu.

Nisan 2021’de çiftçinin özel ve kamu bankalarına 142 milyar TL olan borcu, Temmuz 2021’de 147 milyar 409 milyon liraya çıktı. Çiftçinin, 2020 yılının Ağustos ayında 128 milyar liraydı. Çiftçinin banka borcu son bir yılda 19 milyar TL arttı.

Çiftçiler, bu süreç içerisinde şiddetli kuraklıktan etkilendi. Birçok çiftçi, kuraklık destekleri ve TARSİM kuraklık ödemelerinden faydalanamadı. Girdi maliyeti arttı. En fazla girdi maliyeti olan gübreye bir gün içerisinde yüzde 500 zam yapıldı. Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 10 kuruşluk destek, süt üreticilerine verilmedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bugün karkas et fiyatları, maliyetler 45 lira civarında. Hatta mecburen bugün ortalamada üretici 43 TL’den kestirmek durumunda kalıyor” diyerek, besicilerin maliyetlerinin kesimden daha yüksek olduğuna işaret etti.