Konya Belediyesi, Anadolu’ya yıldız yağdıran Sonsuz Şükran Köyü’ndeki sanatçı evlerine bir yıldır su ve kanalizasyon bağlamıyor!
Anadolu’da bir ilk olan, yöre halkının yanı sıra Türkiye ve yurt dışından katılımlarla bugüne kadar yüzlerce sanatsal ve akademik etkinliğin düzenlendiği köydeki ikinci kısım evler, bir yıldır su ve kanalizasyon sistemine bağlanmadı.
Konya Hüyük İlçesi Çavuş Mahallesi’nde 11 yıl önce çok sayıda sanatçının katkısıyla bir “gönüllülük” projesi olarak kurulan Sonsuz Şükran Köyü ikinci kısım yapıları bir yıl önce bitti. Ancak Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi KOSKİ’nin, bugüne kadar yüzlerce sanatsal, mimari ve akademik etkinlik düzenlenen köydeki ikinci kısım evlere, Ekim 2020’den beri geçen bir yıl içinde su ve kanalizasyon bağlamadığı bildirildi. Evlerinin birkaç metre yakınındaki yapılarda su ve kanalizasyon bulunduğunu, Hüyük Belediyesi’nin verdiği imara dayalı yapı ruhsatlarında alt yapının bulunduğunun yazılı olduğunu belirten ev sahibi sanatçılar, KOSKİ tarafından bir yıldır, her seferinde farklı gerekçeler gösterilerek verilen sözlerin tutulmadığını, bu nedenle inşaatı bitmiş, döşenmiş evlerine yerleşemediklerini söylediler. Yönetmen Atalay Taşdiken, yönetmen Orhan Oğuz, Yönetmenler Derneği Başkanı Reis Çelik, senaryo yazarı Necati Şahin, oyuncu Nilüfer Açıkalın, heykeltıraş Sevgi Erdaha, heykeltıraş Meral Aran Kaysı, ressam İlknur Şanal, ressam restoratör Meltem Gikas, besteci Ali Osman Erbaşı, sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, modacı Cemil İpekçi’nin de ev sahibi olduğu Sonsuz Şükran Köyü, 2010 yılında yönetmen, yazar Mehmet Taşdiken öncülüğünde 300 yönetmen, oyuncu, ressam, heykeltıraş, müzisyen ve akademisyenin katılımı, dönemin Çavuş Köyü Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem’in sağladığı katkı, Çekül Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, dönemin Konya Mimarlar Odası Başkanı Serdar Işık, dönemin Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ve gazeteci Ahmet Sever’in destekleri ile kuruldu.
Sonsuz Şükran Köyü’nde su ve kanalizasyon bekleyen sanatçı evlerinden biri
Sanatçı yağmuruyla Anadolu’da bir ilk
Kuruluşu izleyen yıllar içinde Konya ve Hüyük belediyeleri dahil hiçbir destek olmadan gelişen Sonsuz Şükran Köyü, yöre halkının da katılımıyla düzenlenen festival ve etkinliklerle Konya’nın ve Anadolu’nun önemli bir kültür-sanat merkezine dönüştü. Pandemi öncesi döneme kadar kadar Anadolu’daki en büyük ve sürekli sanat etkinliği olarak 10 yıl boyunca aralıksız düzenlenen sinema, plastik sanatlar, edebiyat, müzik, fotoğraf sanatları ile sözlü tarih, etnografi çalışmalarını da kapsayan programlara yüzlerce sanatçı ve akademisyen ücret almadan katıldı. Bölgede yaşayan köylülerin de dahil olduğu bu programlar kapsamında “Anadolu’ya Şükran Buluşmaları” gerçekleştirildi.