Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Muzda kuraklık tehlikesi: Seralar sökülebilir

Muzun Başkenti Anamur da, muz seraları kuraklığın pençesinde zor günler yaşıyor. Kuraklık nedeni taban su seviyesinin düşmesi nedeni ile muz seralarında hem susuzluk baş göstermeye başladı, hem de deniz seviyesinde olduğu için tuzluluk oranı yükseldi. İlçe Tarım Müdürlüğü Emeklisi Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, Yıllık ortalama 200 bin ton muz üretimi yapılan Anamurda bu gidişle en az yüzde 20 verim kaybının yaşanacağını söyledi.

Muzun Başkenti Anamur da, muz seraları kuraklığın pençesinde zor günler yaşıyor. Kuraklık nedeni taban su seviyesinin düşmesi nedeni ile muz seralarında hem susuzluk baş göstermeye başladı, hem de deniz seviyesinde olduğu için tuzluluk oranı yükseldi. İlçe Tarım Müdürlüğü Emeklisi Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, Yıllık ortalama 200 bin ton muz üretimi yapılan Anamurda bu gidişle en az yüzde 20 verim kaybının yaşanacağını söyledi. Kozak, sulama sisteminde sera içi depolama sistemine geçilebileceğini ve üreticinin, buharlaşmayı önlemek için fıskiye yerine damlama sulama sistemine geçmesi gerektiğini söyledi. Muzun suyu çok sevdiğinin altını çizen Kozak konu ile ilgili yaptığı açıklamada, bir muz ağacının yılda 5 ton su kullandığını ifade eden Kozak, Akdeniz bölgesindeki muz seralarının var olan suya göre planlandığını söyledi.

Kuraklığın böyle devam etmesi halinde muz seralarının sökülme tehtidi ile de karşı kaşıya olduğunu kaydeden Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak; “ Ormanlarımızın yanması su tutuşunu engelledi. Genellikle yaz döneminde yaşadığımız bu sıkıntılar, bizi iyice zora soktu. İlk defa Anamurda haftada bir gün, Devlet Su İşleri (DSİ), Sulama birliği verdiği suyu kesti. Yani tasarruf yapmaya başladı. Adana da, Çukurova da yine Devlet Su İşleri, 5 gün suyu vermeye, 5 gün vermemeye başladı. İki hafta önce ilk defa; ‘Bundan sonra yağmur yağana kadar su veremeyeceğiz ovaya’ demeye başladı.

Bu suyu, 12i ay alacağımız düşüncesi ile bu seralar yapıldı. Bu bahçeler kuruldu. Ama şimdi kuraklık oldu. Tabi suyun yönetimi Devlet Su İşlerinde, diyor ki ‘artık su vermeyeceğiz.’ Diyor. ” Dedi. Geldiğimiz noktanın, susuzluktan dolayı tesislerin sıkıntıya düşmeye başlaması olduğunu kaydeden Kozak; “ Önümüzdeki yıllarda bunun daha çok artacağını düşünüyoruz. Bu nedenle özellikle seralara izin verirken, su kaynağının daha geleceğe yönelik sıkıntısız şekilde kullanılabilecek yerler olması lazım. Eğer şu anki kullanımımızda bu hesabı yapamazsak, barajlarımızdaki suyu daha planlı kullanamazsak veya kuraklık çok daha ciddi artarsa, elimizdeki seraları sökmek zorunda kalabiliriz.” Dedi. Seraları besleyecek başka su kaynağının olmadığına vurgu yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, mevcut yer altı suyunun da tuzlulaşmaya başladığını söyledi.

Muzun tuzlu suyu sevmediğini ve bu nedenle verim düşüklüğünün yaşanacağını kaydeden Kozak; “ Verim düşüklüğü çiftinin borcunu ödemesine engel olacak. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda çok daha sıkıntılı günler yaşayacağımızı görüyorum. Çünkü tüm dünyada kuraklık var. Son yangınlar bu kuraklığın iyice artmasına neden olacak. Çünkü ormansız köyün çeşmesi susuz, deresi huysuz olur. Yani yağan yağmur suyu topraklarda tutunmadığı için bize sürekli su temin edemez. Şimdi ormanlarımız yandı. Artık su kaynağımızda bitti gibi. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda yeni yatırımcıların ciddi su hesabı yapması lazım. Suyu hocardaca kullanmamak zorundayız. Hayatın her alanında. Bu muz seraları da dahil.” dedi.