Sorting by

×
GüncelKırsalTarım

Çay üreticisinin sesine kulak kapatılıyor

Çay üreticisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldığı müjdeli haber ilk sürgünde boşa çıktı.

Yaş çay alım fiyatı sezon başında ilk olarak 3 lira 87 kuruş artı destekleme ile 4 lira olarak açıklanmıştı. Fakat ÇAYKUR tarafından dönüm başı uygulanan kota, üreticiyi özel sektörün eline itti. Özel sektöre muhtaç bırakılan üretici, yaş çayı neredeyse yarı fiyatı olan 2,4 ile 2,5 lira arasında satmak zorunda kaldı. Saadet Partisi Of İlçe Başkanı Ahmet Muratoğlu, yetkililerin üreticinin sesine kulak kapattığını ve mağduriyetleri çözmemekte ısrarcı olduklarını belirtti.

Çay üreticisi yine özel sektörün elinde ezilmeye mahkûm edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldıkları müjdeli haberle sevinen çay üreticileri, ilk sürgünde açıklamaların boşa çıktığını öğrendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 3 lira 87 kuruş artı destekleme ile 4 lira olarak açıklanan yaş çay alım fiyatı ÇAYKUR’un dönüm başı uygulanan kotasıyla üreticiyi özel sektöre mecbur bıraktı. Özel sektörde yarı fiyat olan 2,4 ve 2,5 fiyatlarında satın alınan yaş çay, üreticiyi yine mağdur etti. Konuyla alakalı çay üretiminin kalbi konumda olan Trabzon Of’un Saadet Partili ilçe başkanı Ahmet Muratoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

“ÇAYKUR, GÖZ BOYAMAK İÇİN AÇIKLAMA YAPIYOR”

ÇAYKUR’un göz boyama adına yaptığı açıklamaların üretici üzerinde etkisi olmadığını dile getiren Muratoğlu, “Bu yıl ilk sürgüde başlayan kota sorununa karşı sesini yükselten üreticinin gözünü boyama adına ÇAYKUR tarafından yapılan açıklamalar, ülke ekonomisinin kâğıt üzerinde şişirilmesi olayına benziyor. Vatandaşın ekonomisi zor durumda iken, rakamlarla ülkemizin dünya sıralamalarında üst seviyelerde olduğunu gösterenlerin zihniyeti ile ÇAYKUR’un zihniyeti aynı. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’da yaklaşık 204 bin ailenin yaş çay tarımı yaptığını söyleyen ÇAYKUR Genel Müdürü, aynı şekilde tarihinin en yüksek yaş çay alımını bu yıl yapacaklarını ifade etti. Sözlere bakıldığında herhangi bir sorun göremiyoruz. Fakat üreticiye baktığımızda çayını istediği gibi veremediğini, dönüm başına 400 kg çay verebildiğini, bunun bazen günlük oranda düşürüldüğünü görüyoruz” dedi.