Dilara Koçak: “Bu besinleri saklarken bir arada tutmamak önemli”
Beslenme ve Diyet Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, besinlerden maksimum faydayı sağlamak için saklama koşullarına büyük önem verilmesi gerektiğini, bu noktada da buzdolaplarına büyük rol düştüğünü söylüyor. Koçak, özellikle buzdolaplarının sağladığı nemin, besinlerin taze ve sağlıklı kalması için gereken temel şart olduğunu belirtiyor.
Besinleri saklama yöntemlerinin onların sağlık faydalarından yararlanmak için önem taşıdığını biliyoruz. Beslenme ve Diyet Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, bu noktada, buzdolaplarına büyük rol düştüğünü hatırlatıyor. Örneğin besinlerin maruz kaldığı nem miktarına dikkat etmenin, gıdaları mümkün olduğunda uzun süreli korumanıza yardımcı olacağını söylüyor. Meyve ve sebzelikler, nemi buzdolabının geri kalanından daha yüksek oranla korumak üzere tasarlanmıştır, böylece bu bölmelere konan ürünler daha uzun süre dayanır. Bazı buzdolaplarının, hava akışını artırarak veya azaltarak nem seviyelerini kontrol etme özelliği de bu noktada önem kazanıyor. Ancak farklı ürün türlerinin farklı depolama ihtiyaçları olduğunu da unutmamak gerekiyor.
LG NatureFRESH™, hassas sıcaklık kontrolü ile yiyeceklerin doğal tazeliğini koruyor. Böylelikle tüketiciler, sebze ve meyvelerini ilk günkü tazeliğinde tüketebiliyorlar. Gıdaları, klasik buzdolaplarına oranla 7 güne kadar uzayan bir süre için ilk günkü canlılığında tutan LG NatureFRESH™ Buzdolabı, LINEARCooling™ teknolojisi ile sıcaklık dalgalanmalarını dengeleyerek ±0,5℃ aralığında tutuyor. DoorCooling⁺™ teknolojisiyle ise, iç sıcaklığı daha stabil hale getirerek geleneksel soğutma sistemlerinden yüzde 35 daha hızlı soğutuyor. Buzdolabının Fresh Zone adı verilen yeni “Nem Dengeleme Özellikli Sebzelik” nemi güvenli bir şekilde içeride tutarken, hareketli kontrol birimleri ise ayarladığınız moda bağlı olarak meyve ve sebzeler için ideal bir nem düzeyi sağlıyor. LG NatureFRESH™ Buzdolaplarında bulunan “Fresh 0 Zone” ise, 0°C’ye yakın bir sıcaklıkta kontrol altında tutuluyor ve tüketicilerin et, balık gibi yiyeceklerin çözülmesini beklemeden pişirmeye başlamalarına yardımcı oluyor.
Kapalı bir ortamda nem mevcut olduğunda, bakterilerin hızla büyüdüğünü ve küçük koloniler oluşturduğunu söyleyen Dilara Koçak; “Bu koloniler taze meyve ve sebzelerin hızla çürümesine ve yenmez hale gelmesine neden oluyor. Bu nedenle, bakteri üremesini ve bunun sonucunda gıda israfını azaltmak için buzdolabında özellikle de taze besinlerin nemini kontrol etmeliyiz” diyor. Koçak sözlerine şöyle devam ediyor “Gıdaların kurutulması veya dondurulması, içerisindeki nemi uzaklaştırarak ve dolayısıyla enzim aktivitesini yavaşlatarak bakteriyel büyüme inhibisyonunu sağlayabilir. Bazı besinlerin depolanması sırasında sıcaklığın donma noktasının altına düşürülmesi (ürünün dondurucuda saklanması) veya ortamdaki nemin azaltılması (ürünün dolapta saklanması) yoluyla atmosferik koşulların değiştirilmesi, raf ömrünü üç kata kadar uzatabiliyor. Çünkü bu yöntemle bozulmaya yol açan kimyasal reaksiyonlar inhibe edilmiş olunuyor. Michigan State University’de bu konuda yapılan bir araştırma da besinin maruz kaldığı nem miktarına dikkat etmenin, gıdaları mümkün olan en uzun süre boyunca korumanıza yardımcı olacağını vurguluyor.”
LG buzdolaplarında bulunan Hygiene FRESH+™ teknolojisinin sunduğu beş aşamalı akıllı filtre sisteminin yanı sıra, harici fan ve ince tasarım avantajı kötü kokuları gideriyor. Kullanıcıların yiyeceklerini daha temiz koşullarda daha taze tutabilmesini sağlıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti Dilara Koçak, depolanan gıdaların daha uzun süre korunmasına ve gıda israfının azaltılmasına yardımcı olmak için bazı yöntemler öneriyor:
Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi etilen gazı üreten sebze ve meyveleri, etilene duyarlı olanlardan ayırmak gerekiyor. Doğal yollarla üretilen bu gaz, depolama süresini kısaltarak bozulmalara sebep olabilir. Olgunlaşma sırasında etilen gazı üreten yiyeceklere muz, avokado, kavun, şeftali, kayısı, armut, elma, erik, domates, ayva ve inciri örnek verebiliriz. Bu besinleri etilene duyarlı olan kabak, bezelye, ıspanak, brokoli, marul, salatalık, karpuz, bakla ve biber gibi gıdalarla aynı yerde muhafaza ettiğinizde bozulmalarını kolaylaştırmış olursunuz. Yani bu besinleri saklarken bir arada tutmamanızı öneririm.
Muzları buzdolabında saklarsanız, olgunlaşmayı durdururlar ama kabukları kararır. Çok yumuşak olmadıkça onları tezgahınızın üzerinde tutun.
Olgunlaşmış şeftaliler birbirine temas ederlerse çürüme sürelerinin hızlanacağını da unutmayın. Eğer zamanında tüketemezseniz reçel yapabilir veya yıkadığınız şeftalileri dondurarak buzlukta 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Çilek, böğürtlen gibi kırmızı meyveler uzun süre saklandıklarında çürümeye daha meyilli olduklarından bu meyveleri dondurarak saklayabilirsiniz.
İncirin çok çabuk bozulabilen bir meyve olduğunu unutmayın, fazla miktarda satın aldıysanız 6 aya kadar ister soyulmuş, ister dilimlenmiş, isterseniz tüm olarak buzlukta saklayabilirsiniz.
Patates, tatlı patates, soğan ve kuru sarımsak serin ve kuru koşulları tercih eder, bu nedenle onları nemli sebzeliklerden uzak tutun. Yani bu besinleri buzdolabınızda saklamanıza gerek yok.
Karnabahar nemi sever. Nemi korumak için karnabaharı nemli bir kağıt havluya sarabilirsiniz.