Müsilajda ‘kasım’ endişesi
Marmara Denizi’nde yüzeyi kaplayan müsilaj temizlenmeye başlasa da, deniz dibini kaplayan müsilaj deniz hayatını olumsuz etkilemeye devam ediyor. DÜNYA’ya değerlendirmede bulunan Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, kasım ayının müsilaj açısında kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
Atık yükünü kaldıramayan Marmara’yı uzun süredir etkisi altına alan müsilajda deniz yüzeyi ve su kolonu gözle görülür şekilde temizlendi. Ancak denizin dibi hala yer yer müsilajla kaplı. Uzmanlar denizin yüzeyi ve su kolonunun insan eliyle temizlenebildiğini, ancak dipteki müsilajın organizma faaliyetleriyle yani denizin kendini temizlemesiyle ortadan kalkabileceğini söylüyor. Müsilajın deniz dibinde varlığını sürdürmesi ve Marmara’da kirliliğin devam etmesi de akıllara ‘Yeniden yoğunlaşır mı’ sorusunu getirdi. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçen yıl ilk müsilaj yoğunlaşmasının kasım ayında tespit edildiğini söylerken, “Müsilaja neden olan faktörler hala ortadan kaldırılmadı. Kirlilik sürüyor. Bu nedenle Marmara için kasım ayı kritik önem taşıyor” uyarısında bulundu.
Mercanların yüzde 90’ı öldü
Müsilaj salgınıyla ilgili son duruma ilişkin DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Sarı, 17 Ağustos itibariyle denizin yüzeyi ve dibi arasında askıda tül halinde ya da büyük parçalar halinde müsilajın artık görülmediğini söyledi. Su kolonunda gözle görülür müsilajın kalmadığını, ancak denizin dibinde belli bölgelerde devam ettiğini belirten Sarı, “Özellikle büyük kümeler halinde çöktüğü yerlerde müsilaj olduğu gibi kaldı. Yaklaşık 3 hafta önce karides avcılığında kullanılan dip ağı ile izin alarak yaptığımız çalışmalarda ağların her seferinde müsilajla dolu olduğunu gördük. Dipte etkisini devam ettiriyor. Dipteki binlerce organizma hala müsilaj tehdidi altında. Müsilaj, mercanların, süngerlerin neredeyse tamamına yakınını öldürdü, öldürmeye de devam ediyor” diye konuştu. Sarı’nın verdiği bilgiye göre, mercanların yüzde 90’ı ölmüş durumda.