Sorting by

×
GüncelTarımTeknoloji

TÜYAP Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarının Açılışı Gerçekleştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Eskişehir Valiliği himayelerinde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Ticaret Borsası, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) ve Ziraat Odaları destekleriyle hazırlanan TÜYAP Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı düzenlenen törenle açıldı.

Açılış programına Vali Erol Ayyıldız, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Emine Nur Günay, Utku Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Önder, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Orman Bölge Müdürü Recep Temel, İlçe Belediye Başkanları, TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli ve çok sayıda davetli katıldı.

ETO-TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen açılış programında konuşan Vali Ayyıldız, “Eskişehir 2’nci Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı” ile tarım ve hayvancılık sektörünün modernizasyonu için ihtiyaç duyulan makine ve malzemelerin, zirai gübre çeşitlerinin, ekolojik tarım tekniklerinin; tohum, fide, fidan ve bahçecilik ile ilgili yeni teknolojilerin tanıtımına yer verilecektir.” dedi.

Fuarların sektördeki büyümeye büyük katkı sağladığını dile getiren Vali Ayyıldız, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Tarih boyunca büyük öneme sahip tarım, hayvancılık ve gıda alanı, nüfus artışıyla birlikte stratejik sektör konumunu sürdürmektedir. Özellikle küresel boyutta varlığını hissettiren Koronavirüs salgını sürecinde yaşananlar; güvenli gıda üretmek üzere kaynakların verimli kullanılması, tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliğinin sağlanması gibi hususların gelecekte öneminin şüphesiz daha çok artacağının işaretidir.

Cumhurbaşkanlığımız Himayesinde yürütülen Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi kapsamında ana tema “Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Tarım, Gıda ve Hayvancılık” olup tarım sektörünün temel hedefinin üretim, arz ve gıda güvenliği olduğu, bunun için çevre ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği ilkesine bağlı kalınması gerektiği belirtilmektedir. Ülkemiz ileri teknolojiye dayalı üretim yapısıyla uluslararası rekabet gücünü artırmış, doğal kaynakları sürdürülebilir kullanan bir tarım ve hayvancılık sektörü amaçlanmış ve son 18 yılda tarım ve hayvancılık alanında ülkemize yeni bir vizyon kazandırılmıştır.

Bu vizyon doğrultusunda bugün açılışını yaptığımız “Eskişehir 2’nci Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı” ile tarım ve hayvancılık sektörünün modernizasyonu için ihtiyaç duyulan makine ve malzemelerin, zirai gübre çeşitlerinin, ekolojik tarım tekniklerinin; tohum, fide, fidan ve bahçecilik ile ilgili yeni teknolojilerin tanıtımına yer verilecektir. Aynı zamanda fuar alanında İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ait stantta Tarım ve Orman Bakanlığımızın hibe destekleri hakkında bilgilendirmeler de yapılacaktır.

İç Anadolu Bölgemizin tarım üssü olan Eskişehir son 18 yılda bitkisel üretim değerini yaklaşık 9 kat, hayvansal üretim değerini ise yaklaşık 7 kat artırmıştır. Bu süreçte ilimizde 105 bin dekar arazi sulamaya açılmış, 201 bin dekar mera ıslahı gerçekleştirilmiş, 830.540 dekar olan üç büyük ovamız koruma altına alınmış, nadas alanlarımız ise yaklaşık %14 azaltılmıştır. Tohumluk ihracatımız 67 kat artırılmış, tarla bitkileri üretiminde yaklaşık %91, sebze üretiminde %27, meyve üretiminde ise %219 artış sağlanmıştır. Kırsal kalkınma yatırımları ile, genç çiftçilerimize sağlanan desteklerle, sulama ve yem bitkisi destekleriyle tarım ve hayvancılığın daha verimli, daha etkin hâle getirilmesi için büyük gayret sarf edilmiştir.

Tarım ve hayvancılıktaki iş gücü kaybının ve verimdeki düşüşün önlenmesi amacıyla mesleki ve teknik eğitimlerinin, iyi uygulama örneklerinin geliştirilmesi için gereken tedbirleri alarak Eskişehir’imizi tarım ve hayvancılıkta en ileriye taşımayı sürdüreceğiz. Sulak alanlar, zengin biyoçeşitliliğin, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin korunması ilimiz için büyük öneme sahip konulardır. Toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini esas alan, ileri teknolojiye dayalı, altyapı sorunlarını çözmüş, verimliliği yüksek, etkin ve talebe dayalı üretim yapısıyla uluslararası rekabet gücünü artırmış, doğal kaynakları sürdürülebilir kullanmayı hedef alan bir vizyonla çalışmalarımıza devam ediyoruz.